Naslovnica Novo Američki Senat usvojio zakon o kontroli posjedovanja oružja

Američki Senat usvojio zakon o kontroli posjedovanja oružja

Američki Senat usvojio zakon o kontroli posjedovanja oružja
Američki Senat usvojio zakon o kontroli posjedovanja oružja

Dvostranački paket mjera za sigurnost oružja prošao je u Senatu SAD-a kasno u četvrtak, iako je Vrhovni sud široko proširio prava na oružje presudivši da Amerikanci imaju ustavno pravo na nošenje pištolja u javnosti radi samoodbrane.

Značajna sudska presuda i odluka Senata o sigurnosti oružja ilustruju duboku podjelu o posjedovanju vatrenog oružja u Sjedinjenim Američkim Državama, samo nekoliko sedmica nakon što je u pucnjavama u Uvaldeu u Teksasu i Buffalu u New Yorku ubijeno više od 30 osoba, uključujući 19 djece.

Prijedlog zakona u Senatu, odobren sa 65 prema 33 glasa, prvi je značajan zakon o kontroli oružja koji je usvojen u posljednje tri decenije, u državi koja je prva u svijetu po broju stanovnika koji posjeduju oružje, ali i najvećim brojem pucnjava godišnje među bogatim nacijama.

“Ovo zakonodavstvo pomoći će zaštiti Amerikanace. Djeca u školama i zajednicama će biti sigurnija zbog toga”, rekao je predsjednik Joe Biden nakon glasanja.

On je rekao da bi Predstavnički dom trebao odmah glasati o ovom dvostranačkom prijedlogu zakona i poslati ga u njegov predsjednički ured.

Nacrt zakona, za koji pristalice kažu da će spasiti mnoge živote, je skroman. Njegovo najvažnije ograničenje posedovanja oružja bi pooštrilo provjere prošlosti potencijalnih kupaca oružja osuđenih za nasilje u porodici ili značajna krivična djela koja su počinili kao maloljetnici.

Republikanci su odbili kompromis u pogledu strožijih mjera kontrole oružja koje potenciraju demokrate, uključujući Bidena, kao što je zabrana jurišnih pušaka ili šanžera velikog kapaciteta.

“Ovo nije lijek za sve načine na koje nasilje oružjem utiče na našu naciju, ali je to korak u pravom smjeru koji je odavno zakasnio”, rekao je lider demokratske većine u Senatu Chuck Schumer.

Presuda Vrhovnog suda ranije u četvrtak, koju je progurala konzervativna većina, poništila je ograničenja države New York na nošenje skrivenog pištolja izvan kuće.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma demokrata Nensi Pelosi pozdravila je usvajanje zakona i rekla je u saopćenju da će on biti u Predstavničkom domu u petak, a glasanje će uslijediti što je prije moguće.

Republikanci Predstavničkog doma naložili su svojim članovima da glasaju protiv zakona, a s obzirom na to da dom kontrolišu demokrate, njihova podrška nije potrebna za usvajanje zakona.

Nakon usvajanja Predstavničkog doma, predsjednik Biden će potpisati zakon.

Akcija u Senatu je uslijedila sedmicama nakon strastvenog Bidenovog govora u kojem je izjavio da je dosta nasilja oružjem i pozvao zakonodavce da djeluju.

Ankete pokazuju da većina Amerikanaca podržava određen broj novih ograničenja za posjedovanje vatrenog oružja, a naročito nakon pucnjava s velikim brojem mrtvih.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime