Naslovnica Biznis Shell prodaje maloprodajne objekte u Rusiji

Shell prodaje maloprodajne objekte u Rusiji

Shell prodaje maloprodajne objekte u Rusiji
Shell prodaje maloprodajne objekte u Rusiji

Energetska kompanija Shell pristala je prodati više od 400 svojih benzinskih pumpi kao i fabriku za proizvodnju maziva koja se nalazi u okolini Moskve, drugom najvećem ruskom proizvođaču nafte Lukoilu.

Mnoge zapadne naftne i gasne kompanije u posljednje vrijeme aktivno traže kupce za svoje poslovnice u Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu. Iz Shella tvrde kako će prodaja 411 benzinskih pumpi spasiti 350 radnih mjesta.

Prodaja također uključuje fabriku za proizvodnju maziva koja se nalazi 200 km sjeverozapadno od Moskve. Lukoil je najveći ruski proizvođač nafte nakon Rosnjefta.

Prije dva mjeseca Shell je najavio da će prodati svoju imovinu u Rusiji i na taj način učestvovati u ekonomskim sankcijama nametnutim toj državi.

Ranije ovog mjeseca kompanija je izvijestila o rekordnoj kvartalnoj dobiti jer energetske kompanije imaju koristi od trenutne situacije na tržištu zbog porasta cijena nafte i plina.

U prva tri mjeseca ove godine, Shell je zaradio 9,13 milijardi dolara što znači da je skoro utrostručio svoj profit u odnosu na isti period prošle godine.

Zvaničnici kompanije saopštili su da je Shell povlačenjem sa ruskog tržišta, koji uključuju prodaju njenih udjela u svim zajedničkim poslovnim projektima sa ruskom državnom energetskom kompanijom Gazprom, ovu kompaniju koštalo 3,9 milijardi dolara.

Rusija je treći najveći proizvođač nafte u svijetu, nakon SAD-a i Saudijske Arabije.Multinacionalna energetska korporacija Lukoil sa sjedištem u Moskvi bavi se proizvodnjom i preradom nafte i naftnih derivata kao i izvozom prirodnog gasa.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime