Naslovnica Novo Sirija nezadovoljna zbog turske antiterorističke operacije

Sirija nezadovoljna zbog turske antiterorističke operacije

Sirija nezadovoljna zbog turske antiterorističke operacije
Sirija nezadovoljna zbog turske antiterorističke operacije

Predstavljena težnja Turske da stvori takozvanu tampon-zonu na sirijskoj teritoriji je izgovor za etničko i geografsko čišćenje, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Sirije.

U saopćenju se navodi da postupci Turske radi uspostavljanja takozvane tampon-zone u Siriji predstavljaju sramnu agresiju i dio politike etničkog i geografskog čišćenja kojem teži vlada turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

“To su ratni zločini i nehumani postupci koje se osuđuju u Povelji UN i međunarodnom pravu”, ističe se u saopćenju.

Damask je kritikovao one koji omogućavaju Turskoj da se prerušava i koji opravdavaju postupke Ankare.

Ministarstvo je ponovilo da je važno poštovanje suvereniteta Sirije i optužilo SAD i njihove zapadne saveznike da žele lake političke dobiti na račun Sirijaca, javila je agencija RIA “Novosti”.

U saopćenju je naglašeno da sirijske vlasti zadržavaju pravo upotrebe svih zakonitih sredstava radi odbijanja agresije Turske i njenih agenata iz terorističkih grupa.

Osim toga, Damask je osudio neprijateljske postupke Ankare počinjene prije nekoliko dana u predgrađu grada Hasake koji su doveli do smrti i ranjavanja civilnog stanovništva i prouzrokovali materijalnu štetu.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan saopćio je u ponedjeljak, 23. maja, da se turska vojska priprema za antiterorističku operaciju u Siriji, kako bi obezbijedila južnu granicu svoje zemlje.

Prema njegovim riječima, cilj operacije je stvaranje sigurnosne zone od 30 kilometara duž granice Turske i Sirije. Mediji pišu da će se operacija, vjerovatno, sprovesti u četiri regije Sirije.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime