Naslovnica Novo Sirija nezadovoljna zbog turske antiterorističke operacije

Sirija nezadovoljna zbog turske antiterorističke operacije

0
Sirija nezadovoljna zbog turske antiterorističke operacije
Sirija nezadovoljna zbog turske antiterorističke operacije

Predstavljena težnja Turske da stvori takozvanu tampon-zonu na sirijskoj teritoriji je izgovor za etničko i geografsko čišćenje, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Sirije.

U saopćenju se navodi da postupci Turske radi uspostavljanja takozvane tampon-zone u Siriji predstavljaju sramnu agresiju i dio politike etničkog i geografskog čišćenja kojem teži vlada turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

“To su ratni zločini i nehumani postupci koje se osuđuju u Povelji UN i međunarodnom pravu”, ističe se u saopćenju.

Damask je kritikovao one koji omogućavaju Turskoj da se prerušava i koji opravdavaju postupke Ankare.

Ministarstvo je ponovilo da je važno poštovanje suvereniteta Sirije i optužilo SAD i njihove zapadne saveznike da žele lake političke dobiti na račun Sirijaca, javila je agencija RIA “Novosti”.

U saopćenju je naglašeno da sirijske vlasti zadržavaju pravo upotrebe svih zakonitih sredstava radi odbijanja agresije Turske i njenih agenata iz terorističkih grupa.

Osim toga, Damask je osudio neprijateljske postupke Ankare počinjene prije nekoliko dana u predgrađu grada Hasake koji su doveli do smrti i ranjavanja civilnog stanovništva i prouzrokovali materijalnu štetu.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan saopćio je u ponedjeljak, 23. maja, da se turska vojska priprema za antiterorističku operaciju u Siriji, kako bi obezbijedila južnu granicu svoje zemlje.

Prema njegovim riječima, cilj operacije je stvaranje sigurnosne zone od 30 kilometara duž granice Turske i Sirije. Mediji pišu da će se operacija, vjerovatno, sprovesti u četiri regije Sirije.

Prethodni članakTeheran povećava zalihe obogaćenog uranija i pored upozorenja
Naredni članakNATO organizuje veliku vježbu u Baltičkom moru

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime