Naslovnica Koronavirus Sjeverna Koreja potvrdila prvi slučaj korone, Kim Jong-un hitno uvodi stroge mjere

Sjeverna Koreja potvrdila prvi slučaj korone, Kim Jong-un hitno uvodi stroge mjere

Sjeverna Koreja potvrdila prvi slučaj korone, Kim Jong-un hitno uvodi stroge mjere
Sjeverna Koreja potvrdila prvi slučaj korone, Kim Jong-un hitno uvodi stroge mjere

Sjeverna Koreja je naredila stroge mjere izolacije nakon što je potvrđen prvi zvaničan slučaj infekcije koronavirusom.

Državni mediji su izvijestili o epidemiji omikrona u Pjongjangu, ali nisu naveli broj slučajeva.

KCNA je saopštila da je to bio “najveći vanredni incident” koji je probio “karantinski front” u zemlji i da lider Kim Jong-un obavlja hitne razgovore kako bi pripremio odgovor nacije.

BBC javlja kako posmatrači smatraju da je virus već dugo prisutan u zemlji.

Sjeverna Koreja nije provodila program vakcinacije protiv covid-19 pošto je odbila ponude koje su joj date iz Sinovaca i AstraZenece.

Ova država je imala za cilj da “odbije” virus tako što je svoje granice držala zatvorenim od početka pandemije, što je dovelo do teške ekonomske situacije i nestašice hrane jer je protok osnovnih zaliha u osiromašenu zemlju uveliko smanjen.

Ipak, bilo je znakova da je virus možda već ušao jer je od početka pandemije bilo nekoliko nepotvrđenih izvještaja o slučajevima covida u zemlji.

U junu prošle godine državni mediji su izvijestili da je Kim Jong-un optužio visoke zvaničnike zbog “teškog incidenta” povezanog s covidom, ali nisu precizirali detalje. Kasnije u septembru, država je održala vojnu paradu na kojoj su bili redovi vojnika koji su nosili zaštitna odijela i maske, što su neki analitičari vidjeli kao znak da su specijalne snage stvorene kako bi spriječile širenje covida.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime