Naslovnica Koronavirus Sjeverna Koreja se protiv koronavirusa bori čajem od đumbira i slanom vodom

Sjeverna Koreja se protiv koronavirusa bori čajem od đumbira i slanom vodom

Sjeverna Koreja se protiv koronavirusa bori čajem od đumbira i slanom vodom
Sjeverna Koreja se protiv koronavirusa bori čajem od đumbira i slanom vodom

Sjeverna Koreja se bori sa naglim širenjem koronavirusa u državi. Nakon sedam dana od objave epidemije “groznice”, broj zaraženih porastao je na dva miliona. Građani nisu vakcinisani, a bore se alternativnom medicinom.

Kako piše BBC, virus se nekontrolisano širi u sjevernokorejskoj nevakcinisanoj populaciji koja nema ni učinkovit pristup antivirusnim lijekovima.

Vodstvo Sjeverne Koreje odbija svaku vanjsku medicinsku pomoć, a državni mediji su preporučili tradicionalne tretmane za rješavanje onoga što nazivaju “groznica”.

Za one koji nisu ozbiljno bolesni, novine vladajuće stranke Rodong Simnun preporučile su lijekove uključujući čaj od đumbira ili orlovih noktiju i napitak od vrbe. Ovi lijekovi inače mogu pomoći da olakšaju bolove i smanje upalu, međutim nisu učinkovit lijek protiv koronavirusa.

Zatim su upali i u zamku sa slanom vodom. Jedan par je na državnoj televiziji preporučio grgljanje slane vode ujutru i navečer. Državna novinska agencija je navodno nakon toga objavila da je hiljadu tona soli poslano u Pjongjang kao “antiseptičko rješenje”.

Inače neke studije sugerišu da je grgljanje i ispiranje nosa slanom vodom dobro u borbi protiv virusa koji uzrokuju prehladu, međutim nije se uspostavilo učinkovito u sprečavanju širenja koronavirusa.

Pacijentima je savjetovano da piju lijekove protiv bolova kao što je ibuprofen te antibiotike poput amoksicilina. Ibuprofen može sniziti temperaturu i ublažiti bolne simptome, međutim ne pomaže u sprečavanju razvoja virusa, dok se antibiotici namijenjeni bakterijskim infekcijama, a ne virusima, uopšte ne preporučuju u svijetu u liječenju Covida.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime