Naslovnica Novo Veći dio Sjeverodonjecka pod kontrolom ruske vojske

Veći dio Sjeverodonjecka pod kontrolom ruske vojske

Veći dio Sjeverodonjecka pod kontrolom ruske vojske
Veći dio Sjeverodonjecka pod kontrolom ruske vojske

Čelnik ukrajinske regije Lugansk Serhij Hajdaj izjavio je da ruska vojska kontroliše veći dio grada Sjeverodonjeck.

Ukazao je da su srušena sva tri mosta kojima je ovaj grad povezan sa gradom Lisičansk, a čime je onemogućen ulazak i izlazak motornim vozilima. Naglasio je da je time ozbiljno ograničena mogućnost evakuacije onih koji žele napustiti grad. Osim toga, prema njegovim riječima, ozbiljno su ugrožene i rute za snabdijevanje.

Hajdaj je istakao da je ruska vojska rušenjem mostova stekla prednost, jer, kako je kazao, sada je ukrajinskoj vojsci teško dobavljati oružje. Međutim, ocijenio je da je putovanje od Sjeverodonjecka do Lisičanska i dalje moguće, ali nije obrazložio koliko je putovanje sigurno.

“Lisičansk je pod snažnim granatiranjem. Uništavaju sve – od humanitarnih punktova do bolnica. No, još postoji mogućnost evakuacije iz ovog grada i preuzimanje humanitarne pomoći”, rekao je.

Potcrtao je da Rusija kontroliše veći dio Sjeverodonjecka. Njegova je procjena da kontroliše 70-80% ovog ukrajinskog grada. Kako je izjavio, ukrajinski vojnici još pružaju otpor u pojedinim dijelovima grada.

Ako bi Ukrajinci uspjeli vratiti kontrolu nad Sjeverodonjeckom, smatra da prije zime ne bi bilo moguće obnoviti najpotrebniju infrastrukturu, prenosi CNN.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime