Naslovnica Vijesti Svijet Njemačka i SAD potpisali su važan sporazum o plinovodu, mogao bi jako...

Njemačka i SAD potpisali su važan sporazum o plinovodu, mogao bi jako naljutiti Ruse

0
sporazum o plinovodu

SJEDINJENE Države i Njemačka su objavile sporazum o plinovodu Sjeverni tok 2 po kojem se Berlin obvezao da će odgovoriti na bilo kakav pokušaj Rusije da iskoristi energiju kao oružje protiv Ukrajine i drugih zemalja istočne i srednje Europe.

Taj bi sporazum, navodi agencija Reuters, trebao ublažiti ono što kritičari vide kao opasnost koja dolazi od ovog 11 milijardi dolara vrijednog plinovoda, koji je 98 posto završen, a izgrađen je ispod Baltičkog mora za prenošenje ruskog plina iz arktičke regije do Njemačke.

Američki dužnosnici protive se plinovodu koji će omogućiti Rusiji da izvozi plin direktno u Njemačku i potencijalno iz toga isključi druge zemlje, no Bidenova administracije odlučila je da ne zaustavlja cijeli projekt američkim sankcijama.

Sporazum Njemačke i SAD-a

Umjesto toga dogovorila je sporazum o plinovodu s Njemačkom kojem je cilj odvratiti Rusiju od toga da koristi plinovod da bi naštetila Ukrajini ili drugim zemljama u regiji.

“Sjedinjene Države i Njemačka zajednički su odlučne držati Rusiju odgovornom za agresiju i zlonamjerne aktivnosti uzvraćajući uspostavom sankcija ili drugim sredstvima”, navode dvije zemlje u zajedničkoj izjavi.

Ako Rusija pokuša “koristiti energiju kao oružje ili poduzme druge agresivne akte protiv Ukrajine, Njemačka će sama poduzeti korake i zatražiti akcije na razini Europske unije, uključujući sankcije”, kako bi “ograničila ruske izvozne kapacitete u Europu u energetskom sektoru”, navodi se u izjavi.

“Ova je obaveza osmišljena kako bi se osiguralo da Rusija neće zloupotrijebiti bilo koji plinovod, uključujući Sjeverni tok 2, kako bi postigla agresivne političke ciljeve koristeći energiju kao oružje”, dodaje se.

Ugovor Rusije i Ukrajine

Potpisani sporazum o plinovodu, navodi Reuters, Njemačka i Sjedinjene Države podupiru desetogodišnje produljenje sporazuma o tranzitu plina između Rusije i Ukrajine, koji je izvor značajnih prihoda za Ukrajinu, a koji istječe 2024. godine.

“Njemačka se obavezala iskoristiti sva svoja raspoloživa sredstva za pregovaranje o produljenju sporazuma o tranzitu plina”, rekao je novinarima visoki dužnosnik State Departmenta, pod uvjetom da ostane anoniman.

Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je telefonski s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nekoliko sati prije objavljivanja sporazuma, navela je njemačka vlada dodavši da je Sjeverni tok 2 i tranzit plina preko Ukrajine bio među glavnim temama razgovora.

Njemačka će doprinijeti s najmanje 175 milijuna novom milijardu dolara vrijednom “Zelenom fondu za Ukrajinu” koji je namijenjen jačanju njezine energetske neovisnosti.

Prethodni članakCovid potvrda se skoro svugdje uvodi u Francuskoj, izbili protesti u Parizu
Naredni članakSrbija organizuje NAGRADNU IGRU da motiviše građane na VAKCINISANJE

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime