Naslovnica Vijesti Svijet Sprema se VOJNA INTERVENCIJA Rusije i Kine protiv talibana? Moskva i Peking...

Sprema se VOJNA INTERVENCIJA Rusije i Kine protiv talibana? Moskva i Peking neće dozvoliti islamistima da uzmu Centralnu Aziju…

vojna intervencija

Moskva i Peking zabrinuti su da bi se nasilje iz Afganistana uskoro moglo proširiti i na druge zemlje Centralne Azije, ako se situacija u Afganistanu pogorša pretvori u poprište napada za Centralnu Aziju, uslijedit će vojna intervencija Kine i Rusije, kako bi se uklonila ova prijetnja.

U još jednom znaku rastuće zabrinutosti ove j, Rusija takođe izvodi zajedničke vježbe sa Uzbekistanom i Tadžikistanom u blizini tadžikistansko-avganistanske granice.

Kina i Rusija imaju značajne ekonomske interese u Centralnoj Aziji. Rusija aktivno privlači države ovog regiona u svoj trgovinski blok, a Kina aktivno ulaže u infrastrukturne projekte u regionu, u okviru svog programa “Pojas i put“.

Ako se situacija u Afganistanu pogorša pretvori u poprište napada za Centralnu Aziju, uslijedit će zajednička vojna intervencija Kine i Rusije, kako bi uklonile ovu prijetnju.

– Ako postoji potreba za stabilizacijom situacije u Afganistanu ili na jteritorijama, biće formirane koalicije koju predvode Rusija i Kina – prenose mediji.

Oružane snage dvije zemlje već imaju određeno iskustvo u zajedničkim akcijama. Od 2005. godine Kina i Rusija redovno izvode zajedničke kopnene, pomorske i vazdušne vježbe.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime