Naslovnica Vijesti Šri Lanka ima zalihe goriva za samo pet dana

Šri Lanka ima zalihe goriva za samo pet dana

Šri Lanka ima zalihe goriva za samo pet dana
Šri Lanka ima zalihe goriva za samo pet dana

Ministar energetike Šri Lanke Kanchana Wijesekera je jučer, 16. juna, istakao da ova država ima zalihe goriva dovoljne za samo pet dana. U međuvremenu čeka na odobrenje indijskog kredita od 500 miliona dolara za kupovinu goriva.

Zemlja sa 22 miliona stanovnika pogođena je najtežom ekonomskom krizom u posljednjih 70 godina. Ima rekordno niske devizne rezerve, a sve manje u opticaju su dolari potrebni za plaćanje uvozne robe, među kojima su hrana, lijekovi i gorivo.

Hronična nestašica goriva znatno se pogoršala ove sedmice kada su građani u kilometrima dugim redovima čekali da kupe ovaj energent. Protesti su sporadično izbijali i u kolonama, jer se dugo čekalo da bi se kupilo gorivo.

Prema riječima ministra Wijesekeraa, Šri Lanka nije u mogućnosti da dobavljačima isplati dug od 725 miliona dolara.

“Borimo se da osiguramo gorivo zbog problema s valutom, a vlada radi na upravljanju postojećim zalihama dizela i benzina do 21. juna. Vrlo nam je teško zadovoljiti potražnju, a zalihe bi moglo brzo nestati ako ne smanjimo nepotrebna putovanja i ako ne prestanemo gomilati rezerve”, poručio je.

Naglasio je da bi se u sljedeća tri dana trebala desiti jedna isporuka goriva, a u sljedećih osam dana dvije isporuke.

Indija je ključna za finansijski opstanak Šri Lanke. Dala joj je tri milijarde dolara pomoći, a sada čeka da joj odobri kredit od 500 miliona dolara za kupovinu goriva. Wijesekera je naglasio da se pregovara s nekoliko država, među kojima je i Rusija, kako bi osigurala zalihe goriva za nekoliko mjeseci. U pregovorima je i s Međunarodnim monetarnim fondom, prenosi CNN.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime