Naslovnica Ekonomija Šta je razlog za oštar pad vrijednost kriptovaluta?

Šta je razlog za oštar pad vrijednost kriptovaluta?

Šta je razlog za oštar pad vrijednost kriptovaluta?
Šta je razlog za oštar pad vrijednost kriptovaluta?

Vrijednost kriptovaluta se prepolovila u odnosu na novembar prošle godine kada je rast njihove vrijednosti bio na vrhuncu.

Primjera radi, vrijednost Bitcoina je u novembru 2021. dosezala do 68.000 dolara, a sada iznosi manje od 31.000 dolara. Rast i pad vrijednosti nije isti kod svake kriptovalute – vrijednost pojedinih kriptovaluta može rasti brže od npr. Bitcoina, ali i može i brže padati.

Etherum, koji je najpopularnija kriptovaluta poslije Bitcoina, je od početka ove godine izgubio 40 posto vrijednosti. Njegova vrijednost je na prvi dan ove godine iznosila 3.765 dolara, a sada iznosi 2.243 dolara.

Vrijednost kriptovaluta pala i do 80%

Pojedine kriptovalute su proteklih godinu dana izgubile 80% vrijednosti. Kriptovalute su nestabilno tržište na kojem su oscilacije vrijednosti drastične u kratkom roku.

Kupuju se kada je nagli pad vrijednosti, a prodaju kada je veliki rast vrijednosti. Razlog za ove promjene jeste što je riječ o visokorizičnoj imovini.

Problem je nastao nakon što je Centralna banka Sjedinjenih Američkih Država povisila kamatne stope, a što je odgovor na inflaciju. To su učinile i centralne banke Velike Britanije i Evropske unije. Investitori prilikom rasta kamatnih stopa prvenstveno novac povlače iz visokorizičnih ulaganja.

Nije nemoguće da se situacija lako promijeni, odnosno da kriptovalute nadoknade gubitak. No, u skorijoj budućnosti nije izgledno da će se to desiti.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime