Naslovnica Novo Strah od nestašice plina: Nijemci kupili 600.000 električnih grijalica

Strah od nestašice plina: Nijemci kupili 600.000 električnih grijalica

Strah od nestašice plina: Nijemci kupili 600.000 električnih grijalica
Strah od nestašice plina: Nijemci kupili 600.000 električnih grijalica

Nijemci bi mogli preopteretiti svoju električnu mrežu jer prelaze na neefikasne električne grijače u pokušaju da izbjegnu nestašice plina ove zime, upozorile su komunalne kompanije u članku objavljenom u danas.

Domaćinstva su se opskrbljivala električnim grijačima, uključujući prijenosne uređaje, pokazuju podaci o prodaji, usred strahovanja da bi Rusija mogla smanjiti ili dodatno ograničiti isporuke plina.

Generalna direktorica njemačkog udruženja energetskih i vodoprivrednih preduzeća BDEW rekla je za dnevni list Handelsblatt da bi kupci mogli ostati s još većim računima za struju ako ne koriste uređaje štedljivo.

“I mogu preopteretiti električne mreže, na primjer kada mnoga domaćinstva uključe svoje električne grijalice u jednom dijelu grada u isto vrijeme u hladnoj zimskoj noći”, rekla je direktorica BDEW-a Kerstin Andreae.

Rekla je da razumije strahove ljudi od hladnih domova, ali neke od ovih odluka “mogle bi se vratiti kao bumerang”.

Njemačka se, zajedno s drugim zemljama Evropske unije, trudi da podrži domove i industrije opterećene daljnjim porastom cijena energije nakon što je Rusija zaustavila isporuku plinovoda Sjeverni tok 1.

Njemačka vlada je obećala da će industrijski korisnici biti prvi koji će biti racionirani u slučaju nestašice i da će privatna domaćinstva biti pošteđena bilo kakvih rezova.

Predsjednik njemačke federalne mrežne agencije također je rekao da bi lokalni nestanci struje mogli biti posljedica vršnog korištenja grijača ventilatora, navodi se u subotnjem intervjuu za novine Tagesspiegel.

Klaus Mueller je dodao da bi čak i uz “veoma visoke” cijene plina, električne grijalice i dalje koštale korisnike više od centralnog grijanja na plin, što je najčešći oblik grijanja stambenih objekata u zemlji.

Zbog straha od nestašice plina, Nijemci su kupili 600.000 električnih uređaja za grijanje tokom prve polovine godine, što je skoro 35% više nego godinu dana ranije, pokazuju podaci istraživača tržišta GfK.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime