Naslovnica Vijesti BiH Sve je spremno za sutrašnji Festival bamije u Brčkom

Sve je spremno za sutrašnji Festival bamije u Brčkom

festival bamije

Za Festival bamije (Bamlja fest), koji se u Brčkom održava u petak, 30. jula, kako je za Klix.ba kazao Savo Lukić, koordinator Voćnog kluba Brčko distrikta BiH, koji organizuje ovaj festival, sve je spremno.

Na festivalu se, kako je ranije najavio Lukić, očekuje dvadesetak domaćih proizvođača, kojima je ovo odlična prilika da predstave svoj proizvod na razne načine i u različitim oblicima.

festival bamije
Sutra počinje Festival bamije u Brčkom

Festival bamije će ugostiti kuhare i udruženje žena koje će pripremat će jela od bamije, proizvođači kozmetike predstavit će svoje proizvode od bamije, voćari proizvode od voća i povrća, a i kazandžije i grnčari će također predstaviti svoje proizvode”, najavio je Lukić.

S obzirom na to da se zbog pandemije moraju poštovati određene mjere, Lukić kaže kako zbog toga neće biti veliki broj izlagača te kako im je glavni cilj da predstave bamiju kao povrće koje je poželjno da svako ima u svom vrtu.

“Na festivalu će biti uglavnom izlagači i kuhari iz Brčko distrikta i okolnih mjesta, a predstavit će se i proizvođači bamije iz Vojvodine, gdje sade bamiju koja se zove sultanija, i dosta se razlikuje i u veličini i u načinu prerade u odnosu na vrste bamije iz sjeveroistočne Bosne. Svi učesnici će biti pobjednici i nama dragi gosti, koji će svojim učešćem pomoći promociji ovog rijetkog i zdravog povrća”, poručio je Lukić, koji je ranije kazao kako se na području Brčkog bamija sadi na površini od desetak hektara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime