Naslovnica Novo Švedska i Finska zajedno će aplicirati za članstvo u NATO-u

Švedska i Finska zajedno će aplicirati za članstvo u NATO-u

Švedska i Finska zajedno će aplicirati za članstvo u NATO-u
Švedska i Finska zajedno će aplicirati za članstvo u NATO-u

Švedska i Finska složile su se da podnesu istovremene zahtjeve za članstvo u NATO savezu već sredinom sljedećeg mjeseca, izvještavaju nordijski mediji.

Finski list Iltalehti objavio je u ponedjeljak da je Stockholm “sugerirao da dvije zemlje pokažu svoju spremnost da se pridruže” istog dana, te da je Helsinki pristao “sve dok švedska vlada donese odluku”.

Švedski list Expressen citirao je vladine izvore koji potvrđuju izvještaj, prenosi Guardian.

Premijerke ove dvije države rekle su ovog mjeseca da razmatraju članstvo u NATO-u, tvrdeći da je ruska invazija na Ukrajinu promijenila “cijeli sigurnosni pejzaž” Evrope i “dramatično oblikovala način razmišljanja” u nordijskom regionu.

Finska premijerka Sanna Marin rekla je tada da će njena zemlja, koja dijeli granicu od 1.300 kilometara s Rusijom, odlučiti da li će podnijeti zahtjev za pridruživanje alijansi “prilično brzo, u sedmicama, a ne mjesecima”, uprkos riziku od bijesa Moskve.

Njena švedska kolegica Magdalena Andersson rekla je da je Švedska morala biti “spremna za sve vrste akcija Rusije” i da se “sve promijenilo” kada je Moskva napala Ukrajinu.

Rusija je više puta upozoravala obje zemlje na taj potez. Kremlj je rekao da će biti primoran da “vrati vojnu ravnotežu” jačanjem svoje odbrane na Baltiku, uključujući i postavljanjem nuklearnog oružja, ako dvije zemlje odluče da napuste decenije vojnog nesvrstanosti ulaskom u NATO.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime