Naslovnica Novo Švicarska kupuje 36 borbenih aviona F-35A

Švicarska kupuje 36 borbenih aviona F-35A

Švicarska kupuje 36 borbenih aviona F-35A
Švicarska kupuje 36 borbenih aviona F-35A

Švicarski parlament danas je dao u konačno odobrenje za kupovinu 36 borbenih aviona Lockheed Martin F-35A Lightning II, bez čekanja na referendum u sporazumu vrijednom 5,5 milijardi dolara.

Švicarska je prošle godine odabrala F-35 kao svoj borbeni avion sljedeće generacije, razbjesnivši protivnike u državi koji su tražili održavanje referenduma kako bi se spriječila, kako su nazvali, bespotrebna “Ferrari” opcija.

Vlada je saopćila da će potpisati ugovor bez referenduma, uz obrazloženje da je malo vjerovatno da bi kupovina mogla biti obavljena pod istim uslovima ako bi se o poslu ponovo pregovaralo kada ponuda istekne sljedeće godine.

Mnoge zemlje su povećale svoje izdatke na sisteme naoružanja, a iz Švicarske navode da je Finska odlučila da kupi 64 aviona F-35A, Njemačka 35, a Kanada 88.

Borbeni avion F-35A je višenamjenski mlažnjak pete generacije, namijenjen kako za blisku borbu tako i za napade na zemaljske ciljeve. Glavni finansijeri njegovog razvoja su SAD i Velika Britanija. Turska je takođe bila uključena u razvoj ovog aviona ali je nakon kupovine ruskog antiraketnog sistema S-400 izbačena iz programa.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime