Naslovnica Novo Tajvan tvrdi da su vojne vježbe Kine samo paravan: Pripremaju invaziju na...

Tajvan tvrdi da su vojne vježbe Kine samo paravan: Pripremaju invaziju na nas

Tajvan tvrdi da su vojne vježbe Kine samo paravan: Pripremaju invaziju na nas
Tajvan tvrdi da su vojne vježbe Kine samo paravan: Pripremaju invaziju na nas

Tajvanski ministar vanjskih poslova rekao je danas da Kina koristi vojne vježbe koje je pokrenula u znak protesta protiv posjete predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu kao izgovor za pripremu invazije na ovaj otok.

Joseph Wu rekao je na press konferenciji u Taipeiju da se Tajvan, koji Kina smatra svojim, neće prestrašiti.”Kina je koristila vježbe… kako bi se pripremila za invaziju na Tajvan”, rekao je Wu, pozivajući međunarodnu potporu u očuvanju “mira i stabilnosti diljem Tajvanskog tjesnaca”.

“Provodi vojne vježbe velikih razmjera, lansira rakete kao i cyber napade, kampanju dezinformisanja i ekonomsku prisilu u pokušaju da oslabi javni moral u Tajvanu.”

Wu je govorio dok vojne napetosti tinjaju nakon planiranog završetka u nedjelju četverodnevnih najvećih kineskih vježbi koje okružuju otok – vježbe koje su uključivale lansiranje balističkih projektila i simulirane morske i zračne napade na nebu i moru oko Tajvana.

Zapovjedništvo kineskog istočnog ratišta objavilo je u ponedjeljak da će provesti nove zajedničke vježbe s fokusom na operacije protiv podmornica i napade s mora – potvrđujući strahove nekih sigurnosnih analitičara i diplomata da će Peking nastaviti s pritiskom na odbranu Tajvana.

Kako je Pelosi prošlog petka napustila regiju, Kina je također odustala od nekih linija komunikacije sa Sjedinjenim Državama, uključujući vojne razgovore i rasprave o klimatskim promjenama.

Tajvan je u utorak započeo vlastite dugo planirane vježbe ispaljivanjem projektila prema moru u južnom okrugu Pingtung.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime