Naslovnica Novo Teheran povećava zalihe obogaćenog uranija i pored upozorenja

Teheran povećava zalihe obogaćenog uranija i pored upozorenja

Teheran povećava zalihe obogaćenog uranija i pored upozorenja
Teheran povećava zalihe obogaćenog uranija i pored upozorenja

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) osvrnula se na nuklearni program Irana te su naglasili kako je ova država ponovno povećala zalihe obogaćenog uranija što je protivno ranijim pravilima i dogovoru.

Prema tvrdnjama IAEA-e, Iran je akumulirao 43 kilograma uranija obogaćenog za 60% čime je povećao zalihe koje su ranije iznosile 20 kilograma.

“Bez ograničenja, Iran je uskladištio 43 kilograma 60% obogaćenog uranija. To je povećanje od 30% u posljednja tri mjeseca”, navodi se u izvještaju.

Zapadni mediji također su naveli kako su zalihe obogaćenog uranija u Iranu sada 18 puta veće od granice koja je postavljena 2015. godine.

“Do 15. maja 2022. godine Iran je raspolagao sa preko 3,8 hiljada kilograma obogaćenog uranija. Istovremeno, Iran nastavlja da obogaćuje uranij do nivoa koji premašuje granicu od 3,67% koja je predviđena prvobitnim sporazumom”, prenosi Interfax.

U drugom dokumentu koji je objavio Bloomberg, a koji se oslanja na izvještaj IAEA-e, navodi se kako stručnjaci izvještavaju da vlasti Irana nastavljaju blokirati istragu o porijeklu tragova uranija koji su pronađeni u brojnim iranskm objektima.

“Iran nije dao objašnjenje koje bi ulijevalo povjerenje sa tehničke tačke gledišta. Agencija ne može potvrditi ispravnost i potpunost iranskih izjava u skladu sa Sporazumom o sveobuhvatnim zaštitnim mjerama”, rekao je šef IAEA-e Rafael Grossi.

Podsjetimo, Iran i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, kao i Njemačka 2015. godine zaključile su Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), nuklearni sporazum prema kojem se Teheran obavezuje da će ograničiti razvoj nuklearnog programa isključive u miroljubive svrhe.

Bivši američki predsjednik Donald Trump jednostrano se povukao iz sporazuma 2018. godine, da bi nakon toga isto učinio i Iran.

Od aprila pa do decembra 2021. godine Iran i svjetske sile vodile su niz pregovora u Beču s ciljem obnove sporazuma, ali uslijed novih geopolitičkih kretanja i rata u Ukrajini, realizacija ovog dogovora i dalje je na čekanju kao i sama obnova sporazuma.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime