Naslovnica Novo Teški pregovori unutar EU o najavljenom embargu na rusku naftu

Teški pregovori unutar EU o najavljenom embargu na rusku naftu

Teški pregovori unutar EU o najavljenom embargu na rusku naftu
Teški pregovori unutar EU o najavljenom embargu na rusku naftu

Evropske diplomate u nedelju su se “zapetljali” u toku teških pregovora o uslovima šestog kruga sankcija EU protiv Rusije nakon što je nekoliko članica tražilo garancije za svoju opskrbu naftom.

Paket sankcija koji je predložila Evropska komisija predviđa da većina članica Evropske unije prestane sa uvozom ruske nafte do kraja godine, kako bi kaznili Rusiju zbog rata u Ukrajini.

Ipak, nekoliko članica, među kojima je Mađarska najglasnija, je tražilo izuzeće od embarga i podršku u rješavanju ovisnosti o ruskoj sirovoj nafti koja dolazi direktno kroz naftovode iz Rusije.

Premijer Mađarske, Viktor Orban je izjavio kako ove sankcije predstavljaju crvenu liniju za Mađarsku, ali diplomate u Briselu insistiraju da tehnički pregovori nisu blokirani, prenosi AFP.

Diplomate su se sastale ponovo danas, ali je malo vjerovatno da će paket biti usaglašen prije ponedjeljka

“Ne postoji politička blokada, ali potrebne su garancije za alternativne izvore zaliha za države koje nemaju izlaz na more i ovisne su o naftovodima koji dolaze iz Rusije. To nije lako”, rekao je za AFP neimenovani evropski diplomata.

Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj je ponuđeno da dobiju dozvolu da uvoze rusku naftu do kraja 2024. godine, ali ove države također zahtjevaju i pomoć u pronalasku novih dobavljača i prilagođavanju rafinerija.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime