Naslovnica Novo TikTok pod istragom zbog uticaja na djecu

TikTok pod istragom zbog uticaja na djecu

0
TikTok pod istragom zbog uticaja na djecu
TikTok pod istragom zbog uticaja na djecu

Američki tužitelji su pokrenuli istragu kako bi ustanovili da li postoji negativan uticaj na djecu i njihovu sigurnost.

Tužitelji iz Kalifornije, Floride, Kentuckyja, Massachusettsa, Nebraske, New Jerseyja, Tennesseeja i Vermonta zajedno rade kako bi utvrdili da li je TikTok prekršio zakon o zaštiti potrošača te ugrozio javnost. Istraga će se baviti potencijalnom štetom nanijetom mladim osobama te njihovoj eventualnoj patnji zbog korištenja aplikacije, kao i onome što TikTok zna o efektima servisa na djecu.

Od TikToka se traže informacije o metodama koje se upotrebljavanju za povećanje korisničkog angažmana među mladim osobama kao što je povećanje vremena koje provode koristeći aplikaciju.

Ova koalicija državnih tužitelja je najavila sličnu istragu u novembru koja se odnosi na kompaniju Meta u čijem su vlasništvu društvene mreže Facebook i Instagram.

Glasnogovornik TikToka je branio sigurnosnu politiku kompanije tvrdeći da štiti mlade korisnike.

“Mi gradimo iskustvo koje će pomoći u zaštiti i očuvanju dobrostanja naše zajednice i cijenimo što se državni tužitelji fokusiraju na sigurnost mlađih korisnika. Rado ćemo pružiti informacije o mnogim zaštitama privatnosti i sigurnosti tinejdžera”, kazao je on.

Istraga je uslijedila nakon što je američki predsjednik Joe Biden najavio da će tehnološke kompanije biti odgovorne za sigurnost djece na internetu.

“Društvene mreže moraju biti odgovorne za nacionalni eksperiment koji provode na našoj djeci kako bi profitirale”, kazao je Biden i pozvao Kongres da ojača zaštitu privatnosti, zabrani ciljano oglašavanje usmjereno na djecu te da zatraži od tehnoloških kompanija da prestanu prikupljati lične podatke o djeci.

Prethodni članakStarlink bi u Ukrajini mogao biti meta ruskih napada
Naredni članakJavelin je ključno ukrajinsko oružje protiv ruskih tenkova

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime