Naslovnica Novo U Beogradu otvorena izložba Muzeja ratnog djetinjstva

U Beogradu otvorena izložba Muzeja ratnog djetinjstva

U Beogradu otvorena izložba Muzeja ratnog djetinjstva
U Beogradu otvorena izložba Muzeja ratnog djetinjstva

U centru Beograda, u galeriji Inicijative mladih za ljudska prava Srbije, otvorena je izložba Muzeja ratnog djetinjstva iz Sarajeva.

Beogradska publika će je moći pogledati do 10. aprila. Direktor Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović je istakao da mu je naročito drago što ova insitutcija izlaže u Beogradu.

“Večeras vam predstavljamo dio naše kolekcije koja već broji više od 5.000 eksponata. Važan segment misije Muzeja ratnog djetinjstva je doprinos suočavanju s prošlošću. Nadam se da će i ova izložba doprinijeti tome“, rekao je i dodao da mu je važno da su na izložbi, osim eksponata iz BiH i drugih zemalja, i eksponati iz Ukrajine.

Direktorica MRD-ovog ureda u Ukrajini Iuliia Skubytska osvrnula se na početke rada u Muzeju ratnog djetinjstva 2020. godine.

“Dokumentovali smo iskustva onih čija je djetinjstva obilježio rat u Istočnoj Ukrajini. Tada milioni djece u drugim dijelovima Ukrajine još uvijek nisu znali šta je rat. Nažalost, danas svi znaju. Molim vas za minut šutnje za svu djecu ubijenu u Ukrajini“, rekla je Skubytska i zamolila posjetitelje da pročitaju sve izložene priče.

Programska direktorica Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji Sofija Todorović istaknula je da su priče djece te koju mogu pomoći gradnju empatije, ali i podstaći veću spoznaju o uticajima ratova na djecu, kako u regionu, tako i svijetu.

Izložba se može pogledati svakog radnog dana od 12 do 20 sati, a ulaz je besplatan. Nakon Beograda, izložba Muzeja ratnog djetinjstva u aprilu putuje u Prištinu, a već u maju u Veneciju.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime