Naslovnica Koronavirus U Hrvatskoj ukinute skoro sve mjere, maske obavezne samo u određenim ustanovama

U Hrvatskoj ukinute skoro sve mjere, maske obavezne samo u određenim ustanovama

U Hrvatskoj ukinute skoro sve mjere, maske obavezne samo u određenim ustanovama
U Hrvatskoj ukinute skoro sve mjere, maske obavezne samo u određenim ustanovama

U Hrvatskoj su od ponoći ukinute sve mjere uvedene radi suzbijanje epidemije koronavirusa, osim nošenja maski u zdravstvenim i ustanovama socijalne brige koje pružaju usluge starijim osobama.

Stožer je odlučio ukinuti većinu mjera protiv zaraze koronavirusom nakon što je zaključio kako je epidemiološka situacija u Republici Hrvatskoj znatno povoljnija nego krajem prošle ili početkom ove godine, da posljedice zarazne bolesti covid-19 na stanovništvo i javno zdravlje na nacionalnoj razini više nemaju značajniji utjecaj te da zdravstveni sistem više nije opterećen kao što je bio prije nekoliko mjeseci.

Nošenje maski je jedna od najvažnijih epidemioloških mjera kojom se značajno smanjuje prijenos virusa u populaciji i kao takva dugo se zadržala i zadržava u primjeni u svim zemljama svijeta.

Međutim, danas, kada je u Hrvatskoj veliki broj osoba koje su preboljele covid-19 uzrokovan najnovijom, dominirajućom varijantom virusa, uz procijepljenost stanovništva koja iznosi gotovo 71% kod odrasle populacije, odnosno gotovo 60% ukupne populacije te uz kontinuirani pad broja novozaraženih zaključeno je da epidemiološka situacija i stečena imunost stanovništva omogućavaju ukidanje najvećeg dijela uvedenih mjera.

Dodatni element u korist ovakve odluke je i dolazak toplijeg vremena uz što se veže češći boravak na otvorenom, kao i otvaranje prozora te daleko češće provjetravanje nego u zimskom periodu.

Na snazi će ostati samo dvije odluke Stožera i to one koje uređuju korištenje medicinskih maski ili maski za lice i ograničavanje ulaska u Republiku Hrvatsku.

Iz Stožera poručuju da će se bez obzira na ukidanja i ublažavanja uvedenih mjera, epidemiološka situacija i dalje kontinuirano pratiti te će se pravovremeno reagirati ako bude potrebno.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime