Naslovnica Novo U SAD-u nestašica mlijeka za bebe, siromašne porodice najpogođenije

U SAD-u nestašica mlijeka za bebe, siromašne porodice najpogođenije

Nestašica hrane za bebe u SAD-u: Vojska prebacuje nove količine iz Evrope
Nestašica hrane za bebe u SAD-u: Vojska prebacuje nove količine iz Evrope

Sjedinjene Američke Države nemaju dovoljno mlijeka za bebe, a siromašne porodice su najpogođenije ovom nestašicom. Ovo je posljedica problema najvećeg proizvođača mlijeka za bebe.

Iz američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) su jučer, 19. maja, saopćili da bi sljedeće sedmice mogla nastaviti s radom ranije zatvorena tvornica mlijeka kompanije Abbot Nutrition. Riječ o jednoj od najvećih tvornica mlijeka u ovoj državi čije je zatvaranje uzrokovalo nestašicu.

Apoteke i veliki trgovački lanci poput Targeta, Walmarta, CVS-a i Walgreensa su ograničili količinu mlijeka koja se može kupiti. Mnogi roditelji nisu u mogućnosti kupiti mlijeko, pa su primorani da ga sami prave.

Iz Američke akademije pedijatara (AAP) upozorili su roditelje da to ne čine zbog toga što to može negativno utjecati na zdravlje djece.

Tvornica kompanije Abbot Nutrition je zatvorena zbog sastojaka koje je koristila za proizvodnju mlijeka. To se desilo nakon što su četiri djeteta hospitalizirana zbog bakterijske infekcije, dok je dvoje djece preminulo nakon što su konzumirala mlijeko ovog proizvođača.

Osim toga, nestašici su doprinijele i poteškoće u lancu sanbdijevanja. Skoro 90% američkog tržišta mlijeka za bebe je u rukama kompanija Abbot Nutrition, Reckitt Benckiser, Nestle i Perrigo, prenosi Al Jazeera English.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime