Naslovnica Novo U Švedskoj ukradeno više od 160 radara

U Švedskoj ukradeno više od 160 radara

U Švedskoj ukradeno više od 160 radara

Širom Švedske je u posljednjih mjesec dana ukradeno više od 160 radara za kontrolu brzine kretanja motornih vozila. Postoje indicije da se koriste za srušene ruske dronove za nadzor u Ukrajini.

O ovome je pisao list New York Times. Istaknuto je da su radari ukradeni sa sporednih saobraćajnica i to uglavnom u periodu između ponoći i 3 sata. Jasno je da bi mnogi pomislili da ljubitelji brze vožnje kradu ove uređaje. No, vlast je zbunjena zbog toga što nemaju skoro nikakvu prodajnu vrijednost.

Međutim, postoje indicije da se ukradene kamere koriste za ruske nadzorne dronove koji se koriste za rat u Ukrajini. Lokalni mediji su objavili da je Sigurnosna služba Švedske svjesna da je krađa povezana s agresijom Rusije na Ukrajinu. No, zvaničnih informacija o ovom slučaju nije bilo.

Tri kamere sa jedne od regionalne ceste nestale su u noći 27. augusta. Tri dana kasnije, 30. augusta, ukradeno je 30 kamera, a tokom cijelog augusta ukradeno ih je ukupno 70. Policija je saopćila da lopovi provaljuju u ormarić u kojem se nalaze unutrašnji dijelovi uređaja – senzor za mjerenje brzine, svjetlo za osvjetljavanje vozila koje se kreće, hardver za obradu slike i DSLR kamera koja je lopovima najvažnija. Ranije se dešavalo da neko ošteti ili potpuno uništi radar.

Nakon što se provali u ormarić, uzima se samo kamera, a ostavlja oštećena jedinica čiji popravak po komadu košta 22.200 dolara. Pretpostavlja se da se takve kamere nalaze unutar ruskih bespilotnih letjelica koje se koriste za nadzor i napade u Ukrajini.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime