Naslovnica Ekonomija U Švicarskoj nema straha od recesije, inflacija na minimalnom nivou

U Švicarskoj nema straha od recesije, inflacija na minimalnom nivou

U Švicarskoj nema straha od recesije, inflacija na minimalnom nivou
U Švicarskoj nema straha od recesije, inflacija na minimalnom nivou

Švicarska ne očekuje ulazak u recesiju ove godine, uprkos globalnoj krizi izazvanoj ratom u Ukrajini te poremećaju u svjetskoj oprskbi energijom.

Glavni ekonomista u švicarskoj vladi Eric Scheidegger rekao je da švicarska privreda dobro stoji, te da se ne očekuje recesija.

“U našem najlošijem scenariju, nulti rast recesije mogao bi se očekivati tek u 2023. godini i to po stopi od svega 2%”, kaže Scheidegger.

Uprkos prijetnji nestašice struje i učincima rata u Ukrajini, Scheidegger ne vidi ozbiljnu privrednu krizu koja ide prema Švicarskoj.

“Trenutno je situaciju u privredi još uvijek dobra. Pokazatelji čak govore da se privreda, nakon izbijanja rata u Ukrajini, sve bolje razvija. Mjere ekonomske potpore kao što su opće povlastice ili porezne olakšice trenutno stoga nisu niti potrebne niti korisne”, dodao je.

Scheidegger je također rekao da je švicarska privreda manje osjetljivo na visoke cijene energije nego druge evropske zemlje jer plin čini samo 5% njihove ukupne potrošnje energije.

Rekao je da će vlada raspravljati o mogućim mjerama za obuzdavanje visokih cijena energije u idućim sedmicama što bi moglo uključivati ​​smanjenje premija zdravstvenog osiguranja za domaćinstva s niskim prihodima.

Što se tiče inflacije, rekao je da je Švicarska “otok blaženstva” u poređenju sa SAD-om i da će inflacija vjerovatno pasti prije kraja godine.

“S tri do četiri posto, inflacija je puno niža ovdje nego u drugim zemljama. Temeljna inflacija – inflacija isključujući svježu hranu, energiju i gorivo – iznosi 2%”, rekao je.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime