Naslovnica Novo Uhapšeni članovi Lev Tahor sekte

Uhapšeni članovi Lev Tahor sekte

Uhapšeni članovi Lev Tahor sekte
Uhapšeni članovi Lev Tahor sekte

U Meksiku su uhapšena dvojica pripadnika jevrejske sekte Lev Tahor čiji članovi su početkom godine živjeli i u Bosni i Hercegovini. Sumnja se na trgovinu ljudima, a djeca i stariji tinejdžeri pronađeni su u džungli.

Meksička policija je u petak ujutru uhapsila dvojicu pripadnika Lev Tahora pod sumnjom za trgovinu ljudima i teška seksualna djela, uključujući silovanje, a nakon što su djeca i tinejdžeri pronađeni u džungli sjeverno od Tapachule u državi Chiapas tokom policijske racije.

Polcijsku akciju potvrdilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova, a kako piše BBC akcija je rađena sa četveročlanim timom iz Izraela u koji su uključeni i bivši agenti Mosada.

U kompleksu je pronađeno 26 članova, među kojima su Izraelci s dvojnim državljanstvom, uključujući Kanadu, SAD i Gvatemalu, saopćilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova.

Izraelski izvor povezan s operacijom rekao je da su dječaci i djevojčice brzo odvojeni od ostatka grupe, zbog straha da bi njihovi životi mogli biti ugroženi od članova koji pokušavaju spriječiti njihovo uklanjanje.

Jedno trogodišnje dijete prebačeno je iz imanja u Izrael. Preostali članovi smješteni su u objektu meksičkog ministarstva socijalne skrbi dok se ne donese odluka o tome šta će im se dogoditi, saopćilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova.

Uhapšeni su Kanađanin i Izraelac, dok su druga dva tražena člana navodno napustila kompleks dva dana prije racije i za njima se traga. Još petoro je privedeno zbog navodnog kršenja imigracionih pravila.

Lev Tahor (hebrejski za čisto srce) je sekta poznata po ekstremističkim praksama i nametanju strogog režima članovima.

Navodno zagovaraju dječije brakove, a imaju oštre kazne čak i za manje prijestupe. Od žena i djevojčica od tri godine se u grupi zahtijeva da se potpuno prikriju ogrtačem. Takva pravila su doprinijela da ovu sektu još nazivaju i “jevrejskim talibanima”, a nadimku doprinosi i upečatljiv kodeks oblačenja koji provodi sunitska muslimanska ekstremistička grupa koja kontrolira Afganistan.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime