Naslovnica Novo Ukrajina gubi do 200 vojnika dnevno, Rusija uništava cijele gradove

Ukrajina gubi do 200 vojnika dnevno, Rusija uništava cijele gradove

Ukrajina gubi do 200 vojnika dnevno, Rusija uništava cijele gradove
Ukrajina gubi do 200 vojnika dnevno, Rusija uništava cijele gradove

Pomoćnik ukrajinskog predsjednika rekao je za BBC da između 100 i 200 ukrajinskih vojnika gine na prvoj liniji borbe svaki dan.

Mihajlo Podoljak rekao je da su Ukrajini potrebne stotine zapadnih artiljerijskih sistema kako bi se izjednačila s Rusijom u istočnoj regiji Donbasa.

Također je rekao da Kijev nije spreman za nastavak mirovnih pregovora s Moskvom.

Ukrajinske trupe su pod nemilosrdnim bombardiranjem dok ruske snage pokušavaju preuzeti kontrolu nad cijelim Donbasom.

“Ruske snage su izbacile gotovo sve što nije nuklearno na front, a to uključuje tešku artiljeriju, višestruke raketne sisteme i zrakoplovstvo”, rekao je Podoljak.

Ponovio je ukrajinski apel za više oružja sa Zapada, rekavši da je “potpuni nedostatak pariteta” između ruske i ukrajinske vojske razlog velike stope ukrajinskih žrtava.

“Naši zahtjevi za artiljerijom nisu samo neka vrsta hira, već objektivna potreba kada je riječ o situaciji na bojnom polju”, rekao je, dodajući da Ukrajini treba 150 do 300 raketnih sistema kako bi odgovorila Rusiji – mnogo veći broj nego što su do sada dobili.

Podoljak je također rekao da bi se mirovni pregovori mogli nastaviti samo ako Rusija preda teritoriju koju je stekla otkako je izvršila invaziju 24. februara.

Podoljakova informacija da 100 do 200 ukrajinskih vojnika gine svaki dan prevazilazi prethodne procjene. U četvrtak je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao da Ukrajina gubi 100 vojnika dnevno.

Različite brojke žrtava znak su koliko je teško dobiti precizne informacije s bojnog polja. Uprkos velikim gubicima, Reznikov je ustvrdio da je veliki broj ruskih vojnika također gine.

“Kremlj nastavlja vršiti pritisak golom masom, posrće, suočava se s jakim odbijanjima i trpi ogromne žrtve. Ali još uvijek ima snaga za napredovanje u nekim dijelovima fronta”, rekao je Reznikov.

Slično tome, regionalni guverner Luganska Sergej Hajdaj rekao je da Rusi “umiru kao muhe”, ali je ponovio tvrdnju Podoljaka da se Ukrajina suočava s poteškoćama s “katastrofalnim” nedostatkom artiljerije.

Ruske snage koncentrirale su napad na grad Sjeverodonjeck. Predsjednik Volodimir Zelenski je u srijedu rekao da se “tamo odlučuje o sudbini Donbasa”, a dužnosnici su rekli da je grad pretvoren u ruševine intenzivnom ruskom artljerijskom i raketnom paljbom.

Dvojica Britanaca i jedan Marokanac koji su se borili za ukrajinske oružane snage osuđeni su u četvrtak na smrtnu kaznu od strane nepriznatog suda u takozvanoj Narodnoj Republici Donjeck. Proglašeni su krivima da su bili plaćenici i da su “poduzeli radnje u cilju nasilnog preuzimanja vlasti”.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime