Naslovnica Novo Ukrajina je u aprilu izvezla preko milion tona žitarica uprkos ratu

Ukrajina je u aprilu izvezla preko milion tona žitarica uprkos ratu

Ukrajina je u aprilu izvezla preko milion tona žitarica uprkos ratu
Ukrajina je u aprilu izvezla preko milion tona žitarica uprkos ratu

Ukrajina je u aprilu je izvezla više od jednog miliona tona žitarica, što je oko 30% manje nego prošle godine, izjavio je ministar poljoprivrede Mikola Solskij.

On je naglasio važnost izvoza ukrajinskog žita preko Rumunije, dok Rusija blokira ukrajinske luke, ali je rekao da bi taj izvoz za dva mjeseca mogao biti još komplikovaniji zbog izvoza novog roda pšenice u Rumuniju i Bugarsku.

Ukrajina je od početka ove godine zasijala oko sedam miliona hektara usjeva.

“Sjetva se odvija aktivno uprkos poteškoćama koje su prvenstveno povezane sa izvozom“, rekao je Solskij na konferenciji za novinare.

On je rekao da ovogodišnja sjetva nije bila na istom nivou kao prošle godine i da su sjetvene površine za kukuruz bile manje.

Ruska invazija na Ukrajinu u februaru povećala je inflaciju na međunarodnim finansijskim tržištima, podižući cijene roba i utječući na trgovinu.

Ukrajina je bila četvrti najveći svjetski izvoznik kukuruza u prošloj godini i šesti izvoznik pšenice, prema podacima Međunarodnog vijeća za žitarice.

Gotovo 25 miliona tona žitarica zaglavljeno je u Ukrajini i ne može napustiti zemlju zbog infrastrukturnih izazova i blokiranih crnomorskih luka, izjavio je u petak zvaničnik agencije UN za hranu.

Ukrajinski zvaničnici za poljoprivredu kažu da je izvozni višak oko 12 miliona tona, a analitičari kažu da trenutno velike ukrajinske zalihe neće ostaviti prostora za skladištenje nove žetve kada dođe.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je da se problem globalne sigurnosti hrane ne može riješiti bez vraćanja ukrajinske poljoprivredne proizvodnje na svjetsko tržište.

Ponavljajući optužbe da je Rusija krala žito iz Ukrajine tokom rata, Solskij je rekao da Ukrajina smatra da su ukradeni svi brodovi koji prevoze žito preko luke Sevastopolj u regionu Krima.

Solskij je pozdravio “interes i razumijevanje” Rumunije za izvoz ukrajinskog žita i rekao da baltičke luke izgledaju najatraktivnija alternativa.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime