Naslovnica Novo Ukrajina očekuje nove zračne napade

Ukrajina očekuje nove zračne napade

Ukrajina očekuje nove zračne napade
Ukrajina očekuje nove zračne napade

Sirene koje upozoravaju na zračne napade odjeknule su ranom jutros u nekoliko gradova Ukrajine. Predsjednik ratom zahvaćene države, obratio se naciji i sinoć kazavši im da su spremni za sukobe na istoku države.

Sirene za uzbunu upaljene su u regijama Lavova, Kijeva, Dnjepra i Zaporožja, javljaju to lokalni mediji.

Očekuje se da će okupacijska vojska nastaviti da udara na saobraćajnu infrastrukturu Ukrajine, a za danas je dogovoreno devet evakuacijskih koridora u regiji Donjeck, Lugansk i Zaporožje. Inače, Rusi su u prethodnim danima gađali mete koje Ukrajincima služe za evakuaciju, kao što je željeznička stanica i slične postaje.

U posljednja 24 sata, u regiji Donjeck i Lugansk, ukrajinska vojska je odbila četiri napada uništivši tako pet tenkova, osam oklopnih vozila, šest vozila i osam topničkih sistema. U ovom regionu Rusi su bezuspješno pokušali i pokrenuti neke nove pravce napada. U Mariupolju, okupatori nastavljaju jurišati na područja kompanije Azovstal i morske luke. Također, nastoje i djelimično blokirati Harkov.

Lokalni izvještaji govore i o tome da bi Rusi mogli organizovati provokacije u pridnjestrovskoj regiji Moldavije kako bi optužili Ukrajinu za agresiju na susjednu državu.

Zelenski najavio nove napade

U noći s nedjelje na ponedjeljak, naciji se obratio i predsjednik države Volodimir Zelenski. On je ruske vojnike optužio za mučenje i kukavičluk, a rusku vladu je kritikovao zbog pokušaja da okrive ukrajinsku stranu za ratne strahote u Buči kod Kijeva.

On je najavio kako očekuje pojačane aktivnosti, pogotovo na istoku države.

“Mogu koristiti još više raketa protiv nas, i još više zračnih bombi, ali mi smo spremni za njihove akcije. Odgovorit ćemo”, rekao je Zelenski.

Također, poslao je i dublju poruku o ratu i stradanju, a kao i ranije, koristio je vještu metaforu da pokaže šta misli o ruskom činu.

“Kada kukavičluk raste, pretvara se u katastrofu. Kada ljudi nemaju hrabrosti priznati greške, ispričati se, prilagoditi se realnosti, učiti, pretvaraju se u čudovišta. A kada ih svijet ignorira, čudovišta odlučuju da će se svijet prilagoditi njima”, rekao je Zelenski.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime