Naslovnica Novo Ukrajinci ne strahuju od eskalacije rata

Ukrajinci ne strahuju od eskalacije rata

Ukrajinci ne strahuju od eskalacije rata

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da su ponovo zauzeli više naselja u Hersonu, jednoj od južnijih regija koje je Rusija djelimično okupirala, a Moskva tvrdi da je anektirala.

S obzirom na to da se ruske snage povlače sa linija fronta na jugu i istoku, Zelenski je u rekao da su teritorije sjeveroistočno od grada Hersona “oslobođene”.

Riječ je o teritorijama za koje Moskva tvrdi da pripadaju Rusiji nakon provedenih referenduma u četiri poluokupirane oblasti u Ukrajini – Donjecku, Lugansku, Hersonu i Zaporožju. Rusija je rekla i da će napade na ovim teritorijama smatrati napadom na Rusiju što dodatno podiže tenzije i neizvjesnost o daljem toku rata.

Međutim, Kijev je kazao da nikada neće prihvatiti oduzimanje njihove teritorije stoga se ukrajinske snage bore da oslobode ova područja, trenutno pogotovo kada je riječ o Hersonu i mjestima unutar ove oblasti.

Ukrajinski stav na to da bi rat mogao eskalirati korištenjem nuklearnog oružja zbog borbi unutar teritorija koje su anektirane je taj da Ukrajina neće biti pogođena nuklearnim prijetnjama.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime