Naslovnica Novo Ukrajinci pokušavaju osloboditi Herson, jedan od najznačajnijih gradova za Moskvu

Ukrajinci pokušavaju osloboditi Herson, jedan od najznačajnijih gradova za Moskvu

Ukrajinci pokušavaju osloboditi Herson, jedan od najznačajnijih gradova za Moskvu
Ukrajinci pokušavaju osloboditi Herson, jedan od najznačajnijih gradova za Moskvu

Ukrajinci pokušavaju osloboditi grad Herson, i to nakon što su raketama, nabavljenim iz SAD-a, srušili ključni most Antonivskij.

Prema pisanju BBC-a, to znači da su hiljade ruskih vojnika u opasnosti da budu potpuno odsječeni od ostalih okupiranih područja. Herson, koji se nalazi zapadno od rijeke Dnjepar, je bio prvi grad koji su Rusi okupirali nakon početka rata u Ukrajini.

Ukrajinska vojska je 26. jula srušila spomenuti most te ga time, kako navode Zapadni vojni izvori, učinila potpuno neupotrebljivim. Ovo je jedan od dva ključna mosta za Herson.

Ruska vojska je ovisila o njemu, jer je preko njega transportovala sve ono što joj je potrebno. Pojedini smatraju da je spomenuti ukrajinski grad jedan od politički najznačajnijih za Moskvu. Zato bi gubitak ovog grada bio veliki udarac Rusiji.

Sekretar Nacionalnog sigurnosnog vijeća Ukrajine Oleksej Danilov je jučer, 27. jula, izjavio da je Rusija angažovala, kako je rekao, maksimalan broj vojnika u smjeru Hersona. BBC nije mogao potvrditi ovu tvrdnju.

Ruski izvori kazuju da sada moraju koristiti pontonske mostove kako bi bili povezani s ostatkom okupiranog teritorija Ukrajine. Hersonom, koji je do početka agresije na Ukrajinu imao 290.000 stanovnika, trenutno upravlja proruska vlast.

Planirano je i organizovanje referenduma na kojem bi se izjašnjavalo o tome da li da grad i formalno bude dio Rusije. Sjedinjene Američke Države optužile su Rusiju da se priprema za aneksiju cjelokupnog okupiranog teritorija Ukrajine, prenosi BBC.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime