Naslovnica Novo Ukrajinska zastava se zavijorila na Zmijskom ostrvu

Ukrajinska zastava se zavijorila na Zmijskom ostrvu

Ukrajinska zastava se zavijorila na Zmijskom ostrvu
Ukrajinska zastava se zavijorila na Zmijskom ostrvu

Ukrajinske snage podigle su zastavu svoje zemlje na Zmijskom ostrvu, strateškoj i simboličnoj ispostavi u Crnom moru sa koje su se ruske trupe povukle prošle nedjelje nakon više mjeseci teškog bombardovanja.

Ukrajina je kontrolu nad ostrvom smatrala ključnim korakom u popuštanju blokade Moskve na njenim južnim lukama.”Vojna operacija je završena i teritorija, Zmijsko ostrvo je vraćena pod kontrolu Ukrajine”, rekla je novinarima Natalia Humeniuk, glasnogovornica ukrajinske vojne komande na jugu, prenosi Guardian.

Zmijsko ostrvo postalo je međunarodno poznato kada ga je Rusija prvi put zauzela u februaru. Otkako je Rusija preuzela kontrolu, ukrajinske trupe su nekoliko puta pokušale da povrate teritoriju.Rusija je tvrdila da se povukla sa ostrva u četvrtak kao “gest dobre volje” kako bi pokazala da ne ometa pokušaje Ujedinjenih nacija da otvore humanitarni koridor koji omogućava isporuku žita iz Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zekenski rekao je da, iako povlačenje ne garantuje sigurnost crnomorskog regiona, ono bi “značajno ograničilo” ruske aktivnosti tamo.

“Korak po korak, potisnut ćemo Rusiju iz našeg mora, naše zemlje, našeg neba”, rekao je Zelenski.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime