Naslovnica Novo Ukrajinskom obavještajcu određen pritvor u Srbiji

Ukrajinskom obavještajcu određen pritvor u Srbiji

Više javno tužilaštvo u Nišu potvrdilo je za Radio Slobodna Evropa da se ukrajinski državljanin Anton Naumov nalazi u jednomjesečnom pritvoru u Srbiji koji mu je određen 9. juna.

Riječ je o nekadašnjem visokom zvaničniku Službe bezbjednosti Ukrajine koji je 7. juna uhapšen na graničnom prelazu na jugu Srbije i sumnjiči se za pranje novca.

Sa njim je u pritvoru i državljanin Njemačke A.A, a protiv njih je Više javno tužilaštvo u Nišu pokrenulo istragu “zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo pranje novca, kao saizvršioci”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Policija je ranije saopćila da je tokom pregleda njihovog automobila na graničnom prijelazu između Srbije i Sjeverne Makedonije pronašla više od 600 hiljada eura i oko 125.000 dolara u gotovini, kao i drago kamenje, čija je vrijednost procijenjena na oko 6.500 eura.

Terete se da su novac i drago kamenje, “za koje se sumnja da potiču iz kriminalnih djelatnosti, namjeravali da prenesu preko graničnog prelaza i iznesu iz Srbije”, saopćila je policija 8. juna.

Advokat Naumova Viktor Gostiljac izjavio je za RSE da je njegov klijent u policiji negirao krivicu.

U Ukrajini optužen za veleizdaju

Naumov je Ukrajinu napustio nekoliko sati uoči ruske invazije 24. februara, a u svojoj zemlji je pod istragom zbog veleizdaje.

U drugoj polovini marta, ukrajinska policija je pretresla više lokacija zbog istrage koja je protiv Naumova pokrenuta po članu 111 Krivičnog zakona (“izdaja”).

Pretresi su obavljeni na više adresa, uključujući i one koje se pominju u istraživanju ukrajinskog servisa Radio slobodna Evropa o elitnim nekretninama tada visokog funkcionera Službe bezbjednosti.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je Naumovu u aprilu 2022. oduzeo čin brigadnog generala.

“Nemam vremena da se bavim svim izdajnicima. Ali postepeno će svi biti kažnjeni. Zato Andrij Olehovič Naumov, bivši načelnik Glavnog odeljenja unutrašnje bezbjednosti Službe bezbjednosti Ukrajine, više nije general”, rekao je Zelenski u video obraćanju.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime