Naslovnica Vijesti Svijet Umjetna kiša izazvana u Dubaiju kako bi se ublažile visoke temperature

Umjetna kiša izazvana u Dubaiju kako bi se ublažile visoke temperature

umjetna kiša

U Dubaiju se izaziva umjetna kiša u svrhu borbe protiv visokih temperatura koje dovode do suša.

Ujedninjeni Arapski Emirati uz pomoć tehnologije koja oslobađa električne naboje u oblacima, te se na taj način stvara umjetna kiša kako bi ublažili visoke temperature.

Prema Nacionalnom centru za meteorologiju, taloženje vode je pospješeno operacijom slanja oblaka kako bi se povećale padavine u ovoj zemlji. Ove operacije dio su trajne misije stvaranja padavina u Emiratima, gdje su prosječne godišnje padavine samo četiri centimetra.

Operacija slanja umjetne kiše izvršena je uz pomoć aviona koji su ispaljivali hemikalije kao što je srebreni jodid, kako bi pospješili taloženje vode.

umjetna kiša

Umjetna kiša, koja je napravljena uz pomoć aviona, nastaje tako što se električni šok ispušta u oblake te “tjera” oblake da se zbiju i na taj način proizvode padavine.

Sada pljuskovi uzrokuju bujice na prometnim autocestama, uzrokujući teške uslove vožnje. To bi bio uobičajen prizor u dijelovima jugoistočne Azije, ali ne i u Emiratima, u jeku ljetnih vrućina, kada temperature redovno prelaze 48 stepeni.

U nastojanju da suzbiju suše, Emirati su u 2017. godini uložili 15 miliona dolara u devet različitih projekata stvaranja kiše. Jedan sistem koji je postavljen na probu koristi avione za ispuštanje električnog naboja u oblake kako bi se povećale padavine.

Projekt vode istraživači s Univerziteta Reading u Engleskoj. Profesor Maarten Ambaum, koji je radio na projektu, rekao je da Emirati imaju dovoljno oblaka da stvore uslove pogodne za kišu.

Klix.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime