Naslovnica Novo UN optužile Kinu da je počinila zločine protiv čovječnosti nad muslimanima

UN optužile Kinu da je počinila zločine protiv čovječnosti nad muslimanima

UN optužile Kinu da je počinila zločine protiv čovječnosti nad muslimanima
UN optužile Kinu da je počinila zločine protiv čovječnosti nad muslimanima

UN je optužio Kinu za “ozbiljna kršenja ljudskih prava” u dugo očekivanom izvještaju o navodima o zlostavljanju u pokrajini Xinjiang.

Kina je pozvala UN da ne objavi izvještaj koji je Peking nazvao “farsom” koju su organizirale zapadne sile.

Izvještaj procjenjuje tvrdnje o zlostavljanju ujgurskih muslimana i drugih etničkih manjina, što Kina poriče.

Ali istražitelji su rekli da su otkrili “vjerodostojne dokaze” o mučenju koje bi moglo biti “zločini protiv čovječnosti”.

Optužili su Kinu da koristi nejasne zakone o nacionalnoj sigurnosti kako bi smanjila prava manjina i uspostavila “sistem proizvoljnog pritvaranja”.

U izvještaju, koji je naručio UN-ov Ured visokog komesara za ljudska prava, navodi se da su zatvorenici bili podvrgnuti “obrascima zlostavljanja” koji su uključivali “incidente seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja”.

Drugi su se, rekli su, suočili s prisilnim medicinskim liječenjem i “diskriminirajućim provođenjem politike planiranja porodice i kontrole rađanja”.

UN je preporučio da Kina odmah poduzme korake za oslobađanje “svih pojedinaca proizvoljno lišenih slobode” i sugerirao da bi neke od radnji Pekinga mogle predstavljati “počinjenje međunarodnih zločina, uključujući zločine protiv čovječnosti”.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime