Naslovnica Novo UN, Turska i Ukrajina najavile nastavak izvoza žitarica

UN, Turska i Ukrajina najavile nastavak izvoza žitarica

UN, Turska i Ukrajina najavile nastavak izvoza žitarica

UN, Turska i Ukrajina poručili su da će nastaviti s provedbom crnomorskog sporazuma o žitu s tranzitnim planom za 16 brodova u ponedjeljak, unatoč tome što je Rusija suspendirala svoje sudjelovanje u ugovoru.

UN, NATO, EU i SAD pozvali su Rusiju da povuče svoju odluku o povlačenju iz sporazuma.

U saopćenju, Zajednički koordinacijski centar (JCC) u Istanbulu, gdje radi rusko, ukrajinsko, tursko te osoblje UN-a, rekao je da su se tri poslanstva također složila da se u ponedjeljak provedu inspekcije na 40 brodova.

Nakon napada na Sevastopolj, Kremlj je rekao da se povlači iz sporazuma o žitu koji civilnim brodovima omogućuje izvoz žita i gnojiva iz crnomorskih luka. Rusija je tvrdila da ne može “garantovati sigurnost civilnih brodova” koji plove prema ugovoru nakon napada na njenu crnomorsku flotu.

Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski rekao je da Moskva traži izgovor da prekine inicijativu. Od septembra su “namjerno pogoršavali” krizu s hranom, istakao je video obraćanju.

Međunarodna zajednica osudila je odluku Rusije da obustavi crnomorsku inicijativu žitarica uz posredovanje UN-a.

Američki predsjednik Joe Biden opisao je ovaj potez kao “potpuno nečuven”, dok je američki državni tajnik Antony Blinken rekao da Rusija koristi hranu kao oružje.

Evropska unija pozvala je Rusiju da poništi svoju odluku. “Odluka Rusije da obustavi sudjelovanje u crnomorskom sporazumu dovodi u opasnost glavnu izvoznu rutu prijeko potrebnih žitarica i gnojiva za rješavanje globalne krize hrane uzrokovane njenim ratom protiv Ukrajine“, rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime