Naslovnica Novo Uništen ukrajinski historijski kompjuterski muzej

Uništen ukrajinski historijski kompjuterski muzej

Uništen ukrajinski historijski kompjuterski muzej
Uništen ukrajinski historijski kompjuterski muzej

U ruskom napadu na Ukrajinu uništen je jedan od najvećih ukrajinskih kompjuterskih muzeja u privatnom vlasništvu.

Riječ je o muzeju Club 8-bit, koji je uništen tokom napada na Mariupolj. To je potvrdio vlasnik muzeja Dmitri Čerepanov putem Facebooka.

“To je to, kompjuterski sistem u Mariupolju više ne postoji. Sve što je preostalo od kolekcije koju sam prikupljao 15 godina jesu fragmenti uspomena na Facebook stranici, internet-stranici i radio stanici muzeja”, napisao je Čerepanov.

Muzej Club 8-bit je posjedovao više od 500 eksponata iz kompjuterske historije, a neki datiraju iz pedesetih godina prošlog stoljeća. Bio je to jedan od najvećih i najatraktivnijih muzeja s kolekcijom kompjutera iz sovjetske ere.

Čerepanovu je trebalo više od desetljeća za prikupljanje i restauriranje mnogih kompjutera koji su bili izloženi u muzeju Club 8-bit. Ono što je posebno značajno za ovaj muzej jeste činjenica da je dokumentovao zajedničku historiju ukrajinskog i ruskog naroda.

Ipak, Čerepanov je preživio napad, no baš kao i brojni stanovnici Mariupolja je izgubio svoj dom.

Oni koji mu žele pomoći mogu donirati sredstva putem PayPala, a bit će korištena i za pomoć drugim Ukrajincima koji pate zbog ruske invazije.

Od početka rata, svoje domove je napustilo više od 10 miliona ljudi, što je najbrže rastuća izbjeglička kriza od Drugog svjetskog rata.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime