Naslovnica Novo Bivši premijer Velike Britanije, Boris Johnson uporedio Vladimira Putina sa Slobodanom Miloševićem

Bivši premijer Velike Britanije, Boris Johnson uporedio Vladimira Putina sa Slobodanom Miloševićem

Bivši premijer Velike Britanije, Boris Johnson uporedio Vladimira Putina sa Slobodanom Miloševićem

Bivši britanski premijer Boris Johnson dao je intervju za Sky News u kojem je predsjednika Rusije Vladimira Putina uporedio sa pokojnim predsjednikom Srbije i ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem.

Johnson je u intervjuu “Moderni rat” govorio o Ukrajini, Vladimiru Putinu, odgovoru Zapada, svom nasljedniku i drugim temama, no nije htio govoriti o svom odlasku ljetos.

O tome da li bi Putin mogao koristiti nuklearno oružje kao dio kontinuiranog rata Rusije u Ukrajini, Johnson je rekao da “ne misli da hoće” jer bi to izazvalo histeričnu reakciju i ruskih saveznika, kao i protivnika.

“Mislim da bi bio lud da to uradi. Izbrisao bi svoju zemlju iz kluba civilizovanih nacija. To bi bila potpuna katastrofa za Rusiju”, rekao je.

Johnson je naveo i da je Putin “katastrofalno pogriješio” kad je odlučio napasti Ukrajinu kazavši da je njegovo pismo o Ukrajini zvučalo kao kada Slobodan Milošević govori o Kosovu.

“Svi mi u britanskoj vladi pročitali smo njegov suludi esej o Ukrajini, kojeg je objavio prošlog ljeta. On je fundamentalno pogrešno procijenio Ukrajinu. Bilo je to kao da čitate Slobodana Miloševića na temu Kosova. Milošević je mislio da je Kosovo integralni dio velike Srbije i duhovna domovina srpske nacije. Mislim da Putin misli isto o Kijevu i porijeklu pravoslavne vjere”, rekao je Johnson.

“To je totalna greška. Ukrajina je slobodna i nezavisna evropska kultura s vlastitim identitetom, s vlastitim ambicijama i sudbinom. Napravio je fundamentalnu pogrešku”, rekao je Johnson.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime