20.5 C
Tuzla
14 Juna 2024
Naslovnica Vijesti BiH Iz Elektroprivrede upozoravaju: Građani Tuzla i Lukavca mogli bi ostati bez grijanja

Iz Elektroprivrede upozoravaju: Građani Tuzla i Lukavca mogli bi ostati bez grijanja

građani tuzle

JP Elektroprivreda BiH d.d – Sarajevo zbog nužnosti osiguranja nesmetanog rada termoelektrana, kontinuirane proizvodnje električne i toplotne energije, i stabilnog snabdijevanja kupaca, iznova poziva Sindikat i Upravu RU “Kreka” na nastavak procesa restrukturiranja rudnika, vraćanje socijalnom dijalogu i ispunjavanju obaveza preuzetih Sporazumom zaključenim 19. maja 2021.godine, saopćeno je danas iz tog preduzeća.

Građani Tuzle i Lukavca bi mogli ostati bez grijanja ukoliko se stvaari iskomplikuju- Uprava Rudnika “Kreka” mora iznaći rješenja u situaciji evidentnog zastoja u proizvodnji.
Ovo se odnosi na sve pogone Rudnika gdje je evidentiran značajan podbačaj, a prvenstveno iz Pogona Dubrave gdje već sedmicama nema proizvodnje. Uvođenje prekida rada za administrativno osoblje vidimo samo kao prvu mjeru u obezbjeđenju normalnog funkcionisanja Rudnika “Kreka”. Sindikatu Rudnika uglja “Kreka” upućuje se poziv na odgovorno ponašanje u situaciji koja zbog aktuelnih dešavanja u Rudniku, dovodi u pitanje rad Termoelektrane Tuzla – saopćeno je iz Elektroprivrede.

Kako se dodaje u saopćenju, uz ugrožavanje procesa proizvodnje električne energije, odustajanje od socijalnog dijaloga i dalja opstrukcija restrukturiranja rudnika, što uzrokuje smanjene isporuke uglja za potrebe Termoelektrane Tuzla, imat će i teške implikacije na obezbjeđenje grijanja Tuzle i Lukavca, odnosno snabdijevanje oko 120 hiljada građana toplotnom energijom koja se proizvodi u Termoelektrani.

– Sadašnja perspektiva u vezi sa restrukturiranjem rudnika i okolnostima u kojima funkcionišu termoblokovi, ugrožava proizvodnju električne energije kojom se snabdijevaju kupci u BiH i posebno, uzimajući u obzir nastupajuću sezonu grijanja, toplotne energije kojom Termoelektrana Tuzla već 38 godina snabdijeva građane Tuzle i gotovo dvije decenije građane Lukavca, kao dio integrisanog sistema daljinskog grijanja.

Imajući u vidu da restrukturiranje nije u interesu samo Elektroprivrede BiH i rudnika i da posljedice njegovog opstruiranje prevazilaze okvire Koncerna EPBiH, upućuje se apel i Sindikatu radnika rudnika Federacije BiH za nastavak procesa restrukturiranja i time eliminisanje posljedica koje će se direktno odražavati na građane zbog problema u proizvodnji električne i toplotne energije – dodaje se u saopćenju.

Iz Elektroprivrede pozivaju predstavnike Sindikata da se, kasko su naveli, uzdrže od iznošenja u javnost netačnih informacija i neutemeljenih izjava o stanju i odgovornosti u rudnicima Koncerna EPBiH, čime unose dodatni nemir među građane.

– Pozivamo i sve lokalne politike i političare da ne prikupljaju jeftine političke poene na stanju u rudnicima za koje su dobrano zaslužni, već da se kroz institucije vlasti, u mjeri u kojoj su odgovorni za postojeće stanje u rudnicima Koncerna EPBIH, a posebno Rudniku “Kreka”, aktivno uključe u rješavanje nagomilanih problema – zaključuje se u saopćenju.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime