Naslovnica Vijesti UPOZORENJE IZ NJEMAČKE ZA BALKAN: Bosna je propala država, Kosovo najveći izvor...

UPOZORENJE IZ NJEMAČKE ZA BALKAN: Bosna je propala država, Kosovo najveći izvor opasnosti!

Balkan i jugoistočna Europa nestali su s međunarodne političke karte. Postoje očigledno mnogo važniji problemi i krize oko kojih SAD i EU moraju da se brinu“, ocjenjuje se u analizi njemačkog stručnog magazina „Međunarodna politika“.

A posljedica te navodne nezainteresovanosti je nedostatak „neophodnih političkih impulsa, koncepata i vizija za rješavanje brojnih sukoba“.

To je početna teza članka pod naslovom „Opasno zatišje“ objavljenog u njemačkom stručnom magazinu „Međunarodna politika“, čiji je izdavač Njemačko društvo za spoljnu politiku. Autor analize je Tomas Braj, dugogodišnji dopisnik agencije s područja jugoistočne Evrope koji sada radi kao profesor politike i novinarstva na više njemačkih fakulteta.

Ni Braj, kao i neki drugi strani posmatrači koji se smatraju dobrim poznavaocima prilika u regionu, ne isključuje mogućnost oružanih sukoba u tom „opasnom metežu“ čiji su sastojci, kako navodi, nacionalizam, korupcija, pritisak na medije i na pravosuđe, kao i indoktrinacija mladih.

Bosna i Hercegovina se u članku naziva „propalom državom“. Braj piše da je razlog za to „svađa među muslimanskim Bošnjacima, pravoslavnim Srbima i katoličkim Hrvatima koja je često prožeta i mržnjom“.

Kosovo se u članku naziva „najvećim izvorom opasnosti“. Objašnjenje za tu tezu autora je sledeće: „Srbija svoju bivšu pokrajinu, koju naseljavaju gotovo isključivo Albanci, ne želi da otpusti u nezavisnost, zato što se tamo nalaze srednjovjekovni srpski manastiri i bojna polja“.

Autor pritom dodaje da „niko ne vjeruje u skoro priznanje Kosova od strane Beograda“, ali i da „niko, a ponajmanje Srbi, ne može čak ni teoretski da zamisli reintegraciju Kosova u državni savez sa Srbijom“. Zapadni političari, tvrdi se, „i dalje polaze od nerealnog cilja da će dva susjeda moći da se motivišu na međusobno priznanje“.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime