Naslovnica Biznis “Turski tok” postaje jedna od ključnih plinovodnih arterija Europe

“Turski tok” postaje jedna od ključnih plinovodnih arterija Europe

turski tok
“Gazprom” je spreman platiti 683 milijuna eura za tranzit “plavog goriva” preko teritorija Bugarske lokalnim krakom plinovoda “Turski tok” tijekom naredne dvije godine: od 1. jula 2021. do 31. juna 2023.
Ruska će kompanija tako uštedjeti 21 milijun eura ili 2,7%. Što se tiče produžetka “Turskog toka” iz Srbije do Mađarske, glavne će isporuke početi 1. listopada, kada će u rad biti pušten interkonektor sagrađen između Srbije i Mađarske.

Kako piše EADaily, “Bulgartransgaz” od dobivenog novca planira djelomično isplatiti dugovanja konzorciju “Akard”, koji je izgradio produžetak Turskog toka preko Bugarske do Srbije, kao i platiti kredite uzete za ovaj projekt. Kada se radi o dugoročnim isplatama, bugarska će kompanija tako uštedjeti 106 milijuna eura koje je dugovala “Arkadu”.

Što se tiče produžetka “Turskog toka” iz Srbije do Mađarske, glavne će isporuke početi 1. listopada, kada će biti pušten u rad interkonektor sagrađen između Srbije i Mađarske. Do listopada ističu ugovori o isporuci ruskog plina Mađarskoj preko Rumunjske i strane planiraju potpisivanje novog ugovora na 15 godina za isporuku 6 milijardi kubičnih metara godišnje.

Do tada, tokom augusta, Mađarska će nastaviti dobivati plin iz plinovoda “Turski tok” preko Rumunjske, što je omogućeno zahvaljujući povratnim isporukama plina dionicom Transbalkanskog plinovoda.

Na mađarskoj platformi RBP održana je aukcija “Bulgartranzitgasa” za prodaju kapaciteta na punktu “Negru Vodă/Kardam” iz Rumunjske. Od ponuđenih 13,2 milijuna kubičnih metara dnevno za august otkupljeno je 11,6 milijuna kubičnih metara.

Kako je objavio portal EADaily, Rumunjska je od aprila u potpunosti prešla na južni pravac uvoza ruskog plina. U zemlji je smanjena proizvodnja plina i od početka godine do kraja jula Rumunjskoj je prodano preko 1,4 milijarde kubičnih metara ruskog plina. To je već 1,5 puta više nego tijekom čitave prošle godine.

Ovaj prelazak Mađarske i Rumunjske na “Turski tok” odgovara “Gazpromu” zato što kompanija optimizira tranzit plina preko Ukrajine. Ove su godine ugovorene količine smanjene sa 178 milijuna kubičnih metara dnevno na 110 milijuna kubičnih metara.

Russia Beyond

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime