Naslovnica Novo Velika Britanija namjerava iz državne službe otpustiti 90.000 zaposlenih

Velika Britanija namjerava iz državne službe otpustiti 90.000 zaposlenih

Velika Britanija namjerava iz državne službe otpustiti 90.000 zaposlenih
Velika Britanija namjerava iz državne službe otpustiti 90.000 zaposlenih

Premijer Velike Britanije Boris Johnson zadužio je članove svog kabineta da naprave plan kako bi se broj zaposlenih u javnim institucijama vratio na nivo iz 2016. godine, što znači otpuštanje petine trenutno zaposlenih.

Ministri bi trebali napraviti plan kojim će se napraviti ušteda više od jedne milijarde dolara u budžetu, što predstavlja dio mjera koje za cilj imaju olakšati građanima trenutnu krizu troškova života, ali i omogućiti usvajanje zakona o smanjenju poreza.

Premijer Johnson zatražio je da mu se plan dostavi za mjesec dana te da se unutar njega obim radne snage u administrativnim sektorima vlade vrati na nivo iz 2016. godine.

Trenutno u državnoj službi Velike Britanije radi 475.000 zaposlenika, a namjere premijera da taj broj smanji okarakterizirane su kao populizam i neodgovoran pokušaj da se smanji državni aparat.

“Svaka funta koja se njima isplati je novac građana koji bi oni mogli pametnije iskoristiti za vlastite životne potrebe i prioritete, na svoje živote”, kazao je Johnson.Britanska vlada objavila je izjavu u kojoj je navedeno da u trenutnoj situaciji rasta troškova života, javnost očekuje od vlasti da poduzme konkretne korake kako bi se nosila sa krizom.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime