Naslovnica Vijesti Veliki rast nezaposlenosti u Rusiji

Veliki rast nezaposlenosti u Rusiji

Veliki rast nezaposlenosti u Rusiji
Veliki rast nezaposlenosti u Rusiji

Odlazak stranih kompanija iz Rusije će ostaviti na desetine hiljade Rusa bez posla. Radnici će morati da traže zaposlenje u ekonomiji koja doživljava najveću inflaciju u posljednjih dvadeset godina i gdje je čak i prije rata bilo teško se zaposliti.

McDonald’s je u svojih 850 restorana zapošljavao 62.000 radnika, Ipak, ova kompanija će nastaviti da isplaćuje plate radnicima sve dok radnje ne budu prodate lokalnom kupcu.

Renault je zapošljavao 3.500 radnika, Ikea je imala oko 15.000 zaposlenih i plate će im isplaćivati samo do kraja avgusta. Siemens je prije napuštanja ruskog tržišta imao 3.000 zaposlenih u ovoj državi. Otkaze jednako dobijaju i tvornički i administrativni radnici.

Prema procjenama, stopa nezaposlenosti u Rusiji će sa 4,6% do kraja godine porasti do 9%. Također, u aprilu je inflacija u odnosu na prošlu godinu porasla za 18%. Prema dokumentu iz ruskog ministarstva finansija, očekuje se da će ruski BDP smanjiti za 12% ove godine i tako izbrisati deceniju ekonomskog rasta.

Nezaposlenost u Rusiji ne raste samo zbog napuštanja stranih kompanija, nego i u domaćim firmama koje su indirektno pogođene sankcijama. Prema ruskim podacima već u martu je 95.000 radnika bilo poslano “na čekanje”. U februaru je bilo 3 miliona nezaposlenih Rusa, očekuje se da taj broj poraste za dodatna 2 miliona.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime