Naslovnica Vijesti BiH Vijeće ministara danas ima posljednji pokušaj da izdvoji novac za izbore

Vijeće ministara danas ima posljednji pokušaj da izdvoji novac za izbore

Vijeće ministara danas ima posljednji pokušaj da izdvoji novac za izbore
Vijeće ministara danas ima posljednji pokušaj da izdvoji novac za izbore

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine će danas održati redovnu sjednicu na kojem će glasati o novom Nacrtu zakona o Budžetu institucija BiH za 2022. godinu, ali i o finansiranju Općih izbora u oktobru.

Prva tačka dnevnog reda današnje sjednice je državni budžet koji nismo usvojili od 2020. godine. S obzirom na sve njegove manjkavosti koje su isplivale nakon objavljivanja Nacrta, šanse za njegovo usvajanje su se značajno smanjile.To znači da se na sto vraća problem finansiranja predstojećih izbora. Centralna izborna komisija je pozvala Vijeće da na ovu sjednicu uvrsti i donošenje odluke o osiguranju finansijskih sredstava potrebnih za sprovođenje izbora 2022. godine te da istu i usvoji.

S obzirom na to da ni u samom budžetu nije planirano dovoljno novca za CIK kako bi mogao održati izbore, jedina šansa da to država donese, prije nego se visoki predstavnik odluči na reakciju, je donošenje posebne odluke koju predlaže CIK. Osim toga, procedura usvajanja budžeta je preduga i ne odgovara potrebama pripremanja izbora.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je sinoć da ovakva odluka jeste na dnevnom redu Vijeća, odnosno Kolegija Vijeća, a jednom rečenicom je nagovijestio kako vjeruje da će ista biti i donesena.

“Time će biti završena saga u vezi s ovim pitanjem”, napisao je Dodik na Twitteru.

Inače, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je tražila da se ovaj prijedlog danas nađe na kolegiju prije sjednice Vijeća ministara. Ipak sve zavisi od ministra finansija Vjekoslava Bevande (HDZ). Ukoliko podrži prijedlog na kolegiju, tačka o izdvajanju novca iz budžetske rezerve za finansiranje izbora će se naći na sjednici. Ovo će vjerovatno biti posljednji pokušaj i šansa da državna vlast sama donese odluku o finansiranju izbora, inače će jedina nada biti u potezu visokog predstavnika.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime