Naslovnica Novo Vladimir Putin putuje van države prvi put od početka agresije na Ukrajinu

Vladimir Putin putuje van države prvi put od početka agresije na Ukrajinu

Vladimir Putin putuje van države prvi put od početka agresije na Ukrajinu
Vladimir Putin putuje van države prvi put od početka agresije na Ukrajinu

Vladimir Putin posjetit će ove sedmice dvije bivše sovjetske države, prenijela je ruska državna televizija. Bit će to prvo putovanje ruskog lidera u inostranstvo od početka agresije na Ukrajinu.

Ruska invazija na Ukrajinu do sada je rezultirala smrću hiljada ljudi i raseljavanjem miliona ukrajinskih stanovnika. Zapad je Rusiji do sada uveo ozbiljne finansijske sankcije za koje Putin tvrdi da su razlog za izgradnju jačih trgovinskih veza sa ostalim državama poput Kine, Indije i Irana.

Pavel Zarubin, dopisnik državne televizije Rossiya 1 rekao je da će Vladimir Putin posjetiti Tadžikistan i Turkmenistan, a zatim se u Moskvi sastati sa indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom.

Putin će se u Dušanbeu sastati sa tadžikistanskim predsjednikom Imomalijem Rakhmonom, ruskim saveznikom i najdugovječnijim vladarom te bivše sovjetske države.

U Ašgabatu će Putin prisustvovati samitu kaspijskih država, zajedno sa liderima Azerbejdžana, Kazahstana, Irana i Turkmenistana.

Ruski predsjednik namjerava posjetiti i Bjelorusiju 30. juna. Putin je posljednji puta putovao van Rusije u februaru ove godine kada se u Pekingu sastao sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime