Naslovnica Novo Vojni zvaničnici Izraela i Saudijske Arabije pregovaraju o zajedničkoj odbrani od Irana

Vojni zvaničnici Izraela i Saudijske Arabije pregovaraju o zajedničkoj odbrani od Irana

Vojni zvaničnici Izraela i Saudijske Arabije pregovaraju o zajedničkoj odbrani od Irana
Vojni zvaničnici Izraela i Saudijske Arabije pregovaraju o zajedničkoj odbrani od Irana

Najviši vojni zvaničnici Izraela i Saudijske Arabije održali su prije nekoliko mjeseci tajni sastanak uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država kako bi razgovarali o koordinaciji odbrane protiv Irana.

Prema izvještaju Wall Street Journala, tokom sastanka arapskih zemalja i Izraela u pustinji Negev u Izraelu, delegacije Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Jordan, Egipta i Saudijske Arabije održale su i u egipatskom Šarm el Šeiku sastanak s načelnikom Izraelskih odbrambenih snaga.

“Ameriku je na sastanku predstavljao general Frankc McKenzie čija je zona odgovornosti upravo i Izrael”, navodi američki list.

Kako se ističe u izvještaju koji je ustupljen američkim medijima, učesnici samita u Šarm el Šeiku su se u principu složili da koordiniraju sisteme brzog obavještavanja kako bi se otkrile iranske prijetnje koje dolaze iz zraka.

“Razgovarano je o potencijalnim procesima donošenja odluka o tome koje će snage i koje zemlje presresti dronove, balističke i krstareće projektile. Sastanak je uslijedio nakon što je radna grupa zemalja u regiji na nižem nivou razgovarala o hipotetičkim scenarijima i načinima na koje bi države mogle zajedno raditi na otkrivanju i suprotstavljanju zračnim napadima”, ističe se.

Iako glasnogovornici izraelske i vlada arapskih zemalja nisu komentirali održavanje ovog samita, ministar odbrane Izraela Benny Gantz je prošle sedmice pojasnio kako Bliskoistočna zračna odbrambena alijansa već operativna.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime