Naslovnica Novo Vrijednosti dionica na azijskim berzama naglo pale

Vrijednosti dionica na azijskim berzama naglo pale

Vrijednosti dionica na azijskim berzama naglo pale
Vrijednosti dionica na azijskim berzama naglo pale

Vrijednost dionica na azijskim berzama naglo je snižena zbog toga što su poskupljenja u Sjedinjenim Američkim Državama izazvala bojazan da će Ministarstvo finansija ove zemlje poduzeti oštrije mjere za obuzdavanje inflacije.

Jedan dolar trenutno vrijedi 135 japanskih jena, što se desilo prvi put u posljednjih 20 godina. Podaci od 10. juna pokazuju da je stopa inflacije u SAD-u prošli mjesec bila najviša u posljednjih 40 godina. BBC je objavio da je epidemiološka situacija u Pekingu dodatno zabrinula investitore.

Prema posljednjim podacima, cijene u SAD-u su prošli mjesec rasle brže od očekivanog. Iz američkog Ministarstva za rad saopćili su da je stopa inflacije u maju dosegla 8,6%. Zbog toga je splasnula nada da je inflacija dosegla vrhunac te investitori strahuju da će vlast poduzeti oštrije mjere za rješavanje ovog problema.

Očekuje se da će nadležni u SAD-u kamatnu stopu povisiti za pola procentnog poena. Ovakve odluke su uslijedile zbog toga što rastući životni troškovi vrše pritisak na domaćinstva, pa su donosioci odluka bili primorani da reaguju. Jedan od najznačajnijih problema u SAD-u je poskupljenje goriva – prvi put jedan galon benzina košta više od 5 dolara.

Investitori ne isključuju mogućnost da će oštrije američke mjere navesti centralne banke drugih država da se također odluče na oštrije mjere, tj. na rast kamatnih stopa kako bi obuzdale inflaciju, prenosi BBC.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime