Naslovnica Vijesti Svijet Započela ruska invazija

Započela ruska invazija

invazija
invazija

Ruski predsjednik Vladimir Putin je jutros najavio posebnu vojnu operaciju nakon čega su se začule eksplozije u blizini ukrajinskih gradova. Stanovnici su uplašeni, no Rusi poručuju da gađaju vojne mete.

Ruske snage su jutros ispalile nekoliko projektila na ukrajinske gradove i iskrcali su vojnike na njezinu južnu obalu nakon što je Vladimir Putin odobrio “posebnu vojnu operaciju”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelensky potvrdio je izvještaje o ratnim napadima u zemlji. On je rekao da je Rusija izvela raketne napade na ukrajinsku infrastrukturu i granične straže.

On je jutros pozvao svoje Vijeće za nacionalnu sigurnost i odbranu da proglasi vanredno stanje u zemlji. Očekuje se da će Vijeće održati hitnu sjednicu na kojoj će o tome biti odlučeno.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova negira izvještaje koji govore da napadaju gradove te ističu da je riječ o “gađanju bojne infrastrukture, protivzračne odbrane i zračnih snaga s visoko preciznim oružjem”.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba objavio je jutros na twiteru da je “Putin upravo započeo invaziju na Ukrajinu punog razmjera. Mirni ukrajinski gradovi su pod opsadom”.

Poručio je i da svijet mora zaustaviti Putina.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime