Naslovnica Novo Zaposlenici Černobila prestali s održavanjem i popravcima

Zaposlenici Černobila prestali s održavanjem i popravcima

Zaposlenici Černobila prestali s održavanjem i popravcima
Zaposlenici Černobila prestali s održavanjem i popravcima

Uposlenici nuklearne elektrane Černobil su zbog umora prestali s održavanjem i popravcima sigurnosne opreme, saopštila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

IAEA navodi da je ukrajinski regulator obavijestio agenciju da zaposlenici nuklearne elektrane više ne mogu raditi na popravcima i održavanju “zbog fizičkog i psihičkog umora koji je uslijedio nakon što su gotovo tri sedmice radili bez prestanka”.

Podsjetimo, danas je Ukrajinska nacionalna energetska kompanija (NEC) Ukrenergo saopštila da je završila s radovima na popravku nuklearne elektrane Černobil i da je ponovno uspostavila opskrbu električnom energijom, piše CNN.

IAEA navodi da 211 zaposlenika Černobila radi bez prestanka u nuklearnoj elektrani još od 23. februara, odnosno dana ranije nego što su ruske snage zauzele elektranu.

– Regulator nema izravnu komunikaciju sa zaposlenicima, ali dobiva informacije od uprave Černobila koja nije na terenu – rekli su iz IAEA.

Direktor IAEA-e Rafael Mariano Grosi prošle sedmice je razgovarao s ukrajinskim i ruskim ministrima vanjskih poslova o tehničkoj podršci koja bi trebala osigurati stabilno funkcioniranje svih nuklearnih postrojenja u Ukrajini.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime