Naslovnica Vijesti BiH Zbigniew: Nakon Drugog svjetskog rata smo mislili da se ludost genocida više...

Zbigniew: Nakon Drugog svjetskog rata smo mislili da se ludost genocida više nikada neće ponoviti

Zbigniew: Nakon Drugog svjetskog rata smo mislili da se ludost genocida više nikada neće ponoviti
Zbigniew: Nakon Drugog svjetskog rata smo mislili da se ludost genocida više nikada neće ponoviti

Poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau uputio je poruku povodom obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici.

Ministar vanjskih poslova Poljske kazao je da su mnogi nakon završetka Drugog svjetskog rata mislili da se “ludost genocida nikada neće ponoviti.”

“Holokaust je bio pad čovječanstva. Nadali smo se da će to biti prekretnica u historiji. Čak smo se nadali i da se Srebrenica nikada neće ponoviti, no ipak danas, kada se sjećamo 8.000 srebreničkih žrtava, strašni zločine čini ruski agresor u Ukrajini. Svijet nikada neće ćutati suočen sa genocidom. Sjećamo se nasljeđa Raphaela Lemkina, čovjeka koji je stajao iza UN-ove Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida”, istakao je Zbigniew.

Uputio je izraze suosjećanja porodicama žrtava te naglasio da njihova patnja mora biti priznata.

“I ove godine, još žrtava je identificirano i njihove porodice ih ukopavaju. Tako strašni zločini ne smiju biti nekažnjeni. Presude domaćih i međunarodnih sudova moraju se poštovati”, naglasio je poljski ministar.Poljska je od januara 2022. godine preuzela predsjedavanje OSCE-om.

“U OSCE-u nema mjesta za negatore i glorifikatore ratnih zločina i zločinaca, kriminalaca i historijske revizioniste. Retorika podjela vodi u nasilje. Odgovornost je na političarima da osiguraju da se ovi strašni zločini više nikada ne ponove. Sjećanje na patnje, ali i podijeljene zajednice i dalje postoje u BiH. Srebrenica je primjer da je moguće privesti pravdi odgovorne za genocid i druge ratne zločine. Pravda je nezamjenjiva za izgradnju mira. Ljudi u BiH imaju mnogo toga zajedničkog. Mlade generacije imaju ulogu u realiziraju bolje budućnosti i izgradnji povjerenja”, zaključio je Zbigniew.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime