Naslovnica Novo Zelenski govorio o Krimu nakon eksplozija

Zelenski govorio o Krimu nakon eksplozija

Zelenski govorio o Krimu nakon eksplozija
Zelenski govorio o Krimu nakon eksplozija

Nakon što su eksplozije pogodile ruske baze na Krimu, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je stanovništvu u kasnom obraćanju tokom noći da je rat počeo Krimom i da će završiti njegovim oslobođenjem.

Zelenski je govorio samo nekoliko sati nakon što je niz eksplozija pogodio tamošnju rusku vazdušnu bazu ubivši jednu osobu. Prilikom govora on nije spominjao eksplozije, ali je svoje obraćanje definitivno posvetio poluostrvu rekavši i: “Krim je ukrajinski i nikada od njega nećemo odustati”.

Inače, serija eksplozija je potresla bazu Saky u blizini Novofedorivka, na zapadu Krima, a koja se nalazi u blizini primorskih ljetovališta, popularnih među ruskim turistima.

Na snimcima na društvenim mrežama vidi se kako ljudi trče dok su eksplozije pogađale lokaciju, a svjedoci su rekli da su čuli najmanje 12 eksplozija. Zdravstveno odjeljenje Krima koje je imenovala Rusija saopćilo je da je jedan civil ubijen, a još osam povrijeđeno.

Rusko ministarstvo odbrane insistiralo je da su eksplozije posledica municije koja je eksplodirala u prodavnici – iako to nije nezavisno potvrđeno.

Pomoćnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak negirao je da Ukrajina stoji iza eksplozija, rekavši za internetski televizijski kanal Dozhd: “Naravno da ne. Kakve mi veze imamo s ovim?”

Krim je službeno dio Ukrajine, ali ga je Rusija anektirala 2014. nakon referenduma koji međunarodna zajednica smatra nelegitimnim. Mnogi Ukrajinci to vide kao početak rata sa Rusijom. Međutim, svaki napad Ukrajine na Krim bi Moskva smatrala duboko ozbiljnim.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime