Naslovnica Novo Zelenski javno prozvao Orbana: Jeste li uz Putina ili uz Ukrajinu?

Zelenski javno prozvao Orbana: Jeste li uz Putina ili uz Ukrajinu?

0
Zelenski javno prozvao Orbana: Jeste li uz Putina ili uz Ukrajinu?
Zelenski javno prozvao Orbana: Jeste li uz Putina ili uz Ukrajinu?

Tokom svog govora na samitu NATO-a, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski se direktno obratio nekim šefovima evropskih država ističući njihovu dosadašnji nivo podrške ili nedostatak iste Ukrajini.

Pohvalio je mnoge zemlje koje su bile uz Ukrajinu, uključujući Poljsku, Estoniju, Češku i Italiju. No, također je izdvojio neke nacije koje kasne ili ne žele poduzeti mjere te spomenuo Njemačku, Portugal i Irsku, a zatim je osudio Mađarsku zbog njezina neutralnog stava.

– Želim ovdje stati i biti iskren. Jednom zauvijek. Morate sami odlučiti uz koga ste –  rekao je.

Mađarski čelnik Viktor Orban dugo je bio blizak saveznik Vladimira Putina, navodi BBC.

– Dvoumite se hoćete li uvesti sankcije ili ne? Dvoumite se hoćete li pustiti oružje kroz vašu zemlju ili ne? I dvoumite se hoćete li trgovati s Rusijom ili ne? Nema vremena za oklijevanje. Već je vrijeme da odlučite”, rekao je Zelenski.

– Pogledajte te cipele. I vidjet ćete kako se masovna ubistva mogu ponoviti u današnjem svijetu. I to je ono što Rusija danas radi – rekao je Zelenski misleći na spomenik na obali Dunava u Budimpešti, radi se o 60 pari cipela, ženskih, muških i dječjih, koji je posvećen žrtvama masakra od strane fašističkih, pronacističkih snaga u Drugom svjetskom ratu.

Prethodni članakRusija predstavlja zamjenu za Instagram, Rossgram
Naredni članakPles Elona Musk-a “zasjenio” otvaranje Teslinog pogona u Berlinu

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime